Бившият наставник на Етър Росен Кирилов гостува в предаването „Код

...
Бившият наставник на Етър Росен Кирилов гостува в предаването „Код
Коментари Харесай

Росен Кирилов: Исках да постигна резултати с Етър

Бившият ментор на Етър Росен Кирилов гостува в предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Той е живо доказателство, че тежка е треньорската орис във футбола. Особено в България. В началото на полусезона Кирилов започва с влиятелни равенства против ЦСКА-София и Левски, а в края му последва разлъка. Последните дни в Етър в действителност са повече от напрегнати. Първо помощник-треньорът Тодор Колев се сби със звездата на отбора Иван Стоянов. Последва загуба от Славия с 0:2 вкъщи и трудове в пресата за финансови проблеми. И на фона на всичко това настана познатото за футбола ни време разделно. По традиция първи изгоря треньорският бушон. После си потегли голмайсторът Дани Младенов, последван и от членове на Управителния съвет. Впрочем, индикациите, че обстановката е станала в действителност неудържима се разбра, още щом треньорът, имащ репутацията на стоманен боец, реши да напусне клуба.  Славия - Етър (Велико Търново) @@@
– Неведоми са пътищата треньорски, господин Кирилов! Стартира сезона с Етър с респектиращи равенства против ЦСКА и Левски. А в този момент 6 месеца по-късно подаде оставка. Как приемаш случилото се?
- Приемам го като урок по дългия път на треньорската специалност. От всичко би трябвало да си вземем поуките и да вървим напред.
- Колко тежък се оказа този урок?
- Не беше лек. Имаше съществени премеждия и загради, само че въпреки всичко е урок. Може да се каже, че съм си извлякъл и позитивните заключения от съвсем шестмесечния ми престой в Етър.
- Имаше ли химия сред теб и Етър и какво се случи, с цел да се стигне до раздялата?
- Имаше химия първоначално. Тръгнахме много впечатляващо в първите пет кръга. Без загуба при една страховито тежка стратегия. Към тима имаше огромни упования. Бяха подплатени само с резултатите, които отборът съумя да реализира, а точно седмото място в предходния шампионат. Но не бяха подплатени като построена чисто организационна конструкция на тима. За страдание, рецесията пристигна откакто започнаха проблеми в клуба на всяко едно равнище. След това се стигна и до травми на основните играчи. И в един миг стигнахме и до рецесия в резултатите.
- В последна сметка напусна ли или те напуснаха?
- Напуснах. Твърдо мога да го кажа. Аз съм човек с достолепие и даже мисля, че закъснях с напускането си.
- Защо резултатите се сринаха в един миг?
- Причините са ужасно доста. Първо се контузиха основни играчи, второ в клуба имаше много организационни проблеми. Имаше забавяния на всевъзможни заплащания, доста управнически проблеми. В един миг имаше проблеми сред мен и индивида, който ръководи клуба на локално равнище. Мисля, че оттова потеглиха главните проблеми.
- В какво се показваха те?
- Казах му някои истини, само че той не искаше да ги одобри. Оттогава стана борба сред нас и оттова потеглиха много проблеми.
- Напрежението пристигна и с багра сред твоя помощник в щаба Тодор Колев и Иван Стоянов. Какво толкоз се случи, че обстановката излезе отвън надзор? Двамата не бяха ли другари?
- Те са някогашни съотборници от Лудогорец и другари. Беше една импулсивна реакция на Тошко Колев, която е безусловно неоправдана и стана за секунди. Нещо неприемливо.
- Каква е отговорността на старши треньора в подобен миг?
- Естествено, че с цел да се случи нещо такова, аз в тази ситуация не съм взел нужните ограничения. Моята неточност в тази ситуация беше, че включих Тошко Колев да взе участие в тренировката. Но в случай, че до преди две години той беше част от този тим и беше сътрудник с тези момчета, а и още е във форма… Но за жалост стана неприемливото. Но и двете страни имаха огромна виновност за случилото се. Не можем да виним единствено Тошко. Да, в действителност това е нещо неприемливо и невиждано, само че Иван също способства, с цел да се случи това.
- За твоя разтуха, това се е случвало и във Висшата лига, и в Ла Лига…
- Това е част от футбола.
- Оставки подадоха и хора от управата. Тръгна си и голмайсторът Дани Младенов. Какво вещае това за представянето на отбора до края на шампионата?
- Надявам се нещата чисто организационно да се оправят, тъй като там има съществени проблеми, ненапълно и с финансирането, макар че е със забавяне, само че се заплаща постоянно. В това отношение играчите не могат да се оплачат. Но в действителност има организационни проблеми, които би трябвало да бъдат изчистени. Сигурен съм, че Етър ще заеме почтено място, което заслужава. И идната година ще бъде фактор в шампионата.
- Тези земетресения не вещаят ли да се върне Етър там, където беше дълго време? Даже беше отвън професионалния футбол. Балъков също сподели, че ще поддържа тима, само че за жалост към този момент не може да се обвърже професионално с работа в Етър…
- Надявам се тези разтърсвания, които се случиха в клуба напоследък да са един тип „ пречистващи “. Да се структурират по-сериозно нещата и тимът да стартира да играе доста добре, а клубът да стартира да се развива във възходяща линия, а не да слиза надолу.  Славия - Етър (Велико Търново) @@@
– Какви бяха връзките ти с почитателите и какво може да кажеш за публиката във Велико Търново?
- В началото естествено връзките ни бяха доста положителни. Но несъмнено всичко е обвързвано с резултатите. Феновете са удовлетворени, когато тимът побеждава. И надлежно са недоволни, когато тимът има отрицателни резултати и губи. В последните месеци лъкатушехме, понатрупахме повече загуби и естествено отношението на почитателите към мен стана отрицателно. Това е част от нещата.
- Наследи на поста освен легендата на Велико Търново, само че и на българския футбол - Красимир Балъков. Това тежеше ли ти? Имаше ли срещи с него? Можеше ли да разчиташ на неговата помощ?
- Да, имах поддръжката на Краси. Той непрекъснато идваше на мачове в Търново, говорили сме си непрекъснато. Не ми тежеше, тъй като въобще не съм се замислял. Наистина беше мъчно да наследя такава големина в българския футбол като Краси. Просто желаех да отида, да работя и да реализира резултати. Това беше водещото. Аз не се опасявам да поемам отговорности.
- Стадион " Ивайло " беше реновиран, само че не е образец за нова сцена, каквото почитателите желаят. Трябва ли да се направи освен това? Въобще по какъв начин наподобява базата?
- Базата е в обичайно положение, теренът е съвършен. Човекът, който се грижи за стадиона, е сериозен. Общината има проекти в бъдеще да реновира стадион „ Ивайло “, само че това въпреки всичко е въпрос и на благоприятни условия.
- Ти си още „ един млад треньор “, водил си два тима. Но мнозина настояват, че отношението към специалността у нас е неприятно. Усети ли го?
- Самият факт, че треньорството още не се води специалност в България приказва единствено по себе си за отношението към треньорите у нас. Като има триумфи, треньорът е вдигнат на фундамент, само че като няма е най-черният. Но в какво ли има баланс в нашата страна? Това е част от нашата народопсихология.
- Какво би те отказало от футбола?
- Засега нищо. На много неща се нагледах, само че нищо не може да ме откаже от футбола. А може би още нищо не съм видял във футбола.
- Колко време си даваш за отмора? Имаш ли към този момент предложения?
- Не, нямам предложения. Честно казано, не съм се замислял въобще.  Левски - Етър @@@
- Още не си излязъл от кино лентата „ Велико Търново “, по този начин ли?
- Не съм излязъл още, в действителност е по този начин.
- Как виждаш развоя на шампионата този сезон? Застрашен ли е Лудогорец?
- Засега не е заплашен. Надявам се да бъде заплашен до края на шампионата, с цел да бъде по-интересно. Надявам се разликата сред Лудогорец и ЦСКА и Левски да се съкрати, а даже и Локо (Пловдив) да се намеси в борбата на върха. Дано има адреналин докрая.
- Като футболист опази Джанлука Виали и Алън Шийрър. Как можем действително през днешния ден още веднъж да сме равни с играчи от международна големина?
- Трудно е, само че е допустимо. Не можем да кажем, че в миналото са се раждали надарени деца, пък в този момент не се раждат. Но очевидно сега системата е такава, че не могат да се изградят съществени имена в българския футбол и да сме конкурентноспособни на европейско и на международно равнище. Но съм сигурен, че в бъдеще също ще имаме такива огромни имена, каквито бяха в предишното – Ицо, Любо, Емо, Краси, Данчо, а от по-новото потомство Митко, Стилиян и Мартин.
- Пред националния тим се появи искрица вяра за класиране на Евро 2020. Доколко стадион " Васил Левски " ще помогне против Унгария, а вероятно против Исландия и Румъния в мач за класиране и надлежно най-малко 10 милиона евро облага?
- Надявам се най-малко за мача с Унгария стадионът да се изпълни. Скоро инцидентно попаднах на един клип на дуел на „ Васил Левски “ против Белгия в квалификациите за европейското състезание в Португалия. Стадионът беше претъпкан и атмосферата беше неповторима. Надявам се най-малко в един мач това да се случи, с цел да може да се помогне на момчетата. За мен имат късмет да се показват добре, в случай че се изпълни стадионът и има атмосфера.
- Какви са аргументите съгласно теб националният тим да смъкна толкоз ниско равнището?
- Много се приказва на тази тематика. Естествено националният тим е отражение на положението главно на нашите грандове и надлежно какъв брой български футболисти играят в тях. Естествено и футболистите, които играят зад граница, само че първо би трябвало да се наложат тук като водещи фигури в нашите грандове и по-късно да заиграят в огромни шампионати. За страдание, в последните 10-15 години нещата въобще не вървят в вярната посока. Причините са доста. Една от тях са новите времена във футбола, друга е манталитетът на новите генерации. Винаги давам образец, че едно време, когато аз израствах като младеж, изискванията бяха меко казано недобри. Сега има построени бази, повече терени, само че пък не излизат футболисти. Има млади треньори, които се пробват да работят на европейско равнище. И в школите има такива момчета. Но за мен главният проблем е липса на дисциплинираност и манталитетът на новите генерации.
- Националният тим изхаби всички огромни персони на българския футбол като треньори. Сега на топа на устата е Георги Дерменджиев, с който ти си работил като играч. Ще издържи ли на натиска?
- Бат Жоро е доста сериозен и доста умел човек. Свикнал е да работи под сериозен напън. Надявам се да има триумф в тези съществени мачове, които предстоят. Пожелавам му го откровено.
- Какво би трябвало да направи генерално БФС, с цел да даде подтик на футбола?
- Ако кажа, че би трябвало да се ограничи броя на чужденците, това няма по какъв начин да стане. Но най-малко в тимовете с по-малки бюджети за мен би трябвало да се залага напълно на млади български играчи. За да може те да натрупат опит, да играят и да порастват.  Ботев (Пловдив) - Етър @@@
- Имаш поради, че когато притежателят желае да пробива с чужденци, никой не може да го спре, в случай че те са с европейски паспорти…
- Такива са разпоредбите в Европейския съюз. Длъжни сме да се съобразяваме със законите на европейския футбол. Естествено, че няма по какъв начин на локално равнище да има такива ограничавания. По-скоро би трябвало да вземем образец от прилежащи към нас страни като Хърватия и Сърбия. Доколкото съм осведомен, те продават играчи за към 50 млн. евро на година. Абсолютно съм сигурен и уверен, че хърватското и сръбското шампионати не са по-силни от българското. Щом те съумяват в тази посока, за какво ние да не го създадем? Просто би трябвало да следваме позитивния образец и модел. Горе-долу манталитетът ни е същият – балкански.
- Какъв човек като вид би трябвало да управлява БФС?
- Много сложен въпрос. Естествено, първо би трябвало да е футболен човек и човек с доста огромен престиж.
- Някои споделят, че може да е примерно управител, а не е наложително да е привързан с футбола…
- Сериозен е разногласието в тази посока, само че може да се види дали ще е сполучлив единствено като се назначи подобен човек. Трябва да му се даде време. Никой авансово не може да каже, че управител ще успее повече от футболен човек. По-скоро би трябвало да се случат нещата две в едно.

efbet Лига 19 кръг, петък 6 декември  Царско село 2:2краен резулат  Етър
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР