Бившият началник-щаб на авиобаза “Безмер Пейо Дончев (на снимката в

...
Бившият началник-щаб на авиобаза “Безмер Пейо Дончев (на снимката в
Коментари Харесай

Топ пилот на ВВС на съд за разбит Су-25

Бившият началник-щаб на авиобаза “Безмер ” Пейо Дончев (на фотографията в заглавието) отива на съд за разрушен щурмови аероплан Су-25. Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския боен съд обвинителен акт против водача, който се избави на косъм от гибелта, откакто катапултира малко преди самолетът да се разбие.



Пейо Дончев бе упрекнат, че на 28 септември м. година при осъществяване на бойно упражнение за полет и кацане в двойка, като втори аероплан е нарушил правила по техниката на пилотиране и е позволил управлявания от него аероплан да навлезе в формирана от самолета на лидера вихрова въздушна спътна диря. Според специалисти това нарушаване е довело до смяна на полетната обстановка, която за елементи от секундата прераснала от комплицирана в спешна, защото самолетът почнал неконтролирано да пада. При рухването самолетът се разрушил и запалил. Пилотът бе известно време в болница поради разнообразни травми и пострадвания.

“Пълното разрушение на бойния аероплан, позволено по несъобразителност от водача, е довело до обилни имуществени вреди на Военновъздушните сили на Република България. Изготвената по досъдебното произвеждане експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лв. ”, споделиха от прокуратурата. Оттам допълниха, че са събрани доста доказателства, били направени редица експертизи и били разпитани 25 очевидци.

Пейо Дончев бе един от най-хубавите водачи в бойната ни авиация. Негови сътрудници го разказват като експерт с дълготраен опит и над 750 летателни часа.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР