Бившият министър-председател на Финландия - консерваторът Александър Стуб, спечели президентските

...
Бившият министър-председател на Финландия - консерваторът Александър Стуб, спечели президентските
Коментари Харесай

Консерватор и твърд противник на Путин. Кой е новият президент на Финландия Александър Стуб

Бившият министър-председател на Финландия - консерваторът Александър Стуб, завоюва президентските избори в страната в неделя, заяви . Той получи 51,6% от гласовете, а противникът му Пекка Хаависто остана втори с 48,4% поддръжка. Хаависто към този момент призна провалянето си.

Новината за успеха на Стуб идва по-малко от година откакто към военния алианс НАТО през април 2023 година Нейното участие в алианса беше задействано след в Украйна през февруари 2022 година

55-годишният Стуб, който в този момент завоюва президентските избори, заема твърда позиция във връзка с Русия , с която Финландия има дълга сухопътна граница. Новият президент сподели, че е „ много явно, че е мъчно да се води какъвто и да е политически разговор с [президента Владимир] Путин, до момента в който Русия води нападателната си война “.

„ Така че не виждам никаква връзка с Путин или с съветското политическо управление в близко бъдеще “, добави Стуб. „ Всички ние желаеме да намерим път към мира, само че ми се коства, че този път сега минава единствено през бойното поле. “
Кой е Александър Стуб?
Стуб е израснал в западния завършек на Хелзинки . След като учи във Финландия, а по-късно в Съединени американски щати , Белгия и Обединеното кралство , през 2004 г . влиза в политиката като член на Европейския парламент . През 2008 година той става министър на външните работи на Финландия, а през 2011 година поема поста на министър по европейските въпроси.

През 2014 година Стуб оглавява Националната съдружна партия на Финландия и става министър-председател. Популярността на партията обаче бързо спада и тя губи идващите парламентарни избори през 2015 година

След този крах Стуб става министър на финансите, само че скоро по-късно - през 2017 година , се отдръпва от финландската политика, като се зарича в никакъв случай повече да не се върне.

През този интервал Стуб печели доста похвали за енергичния си метод към политиката, само че получава и рецензии. Често се постанова да се извинява за свои прибързани изявления.
Как Стуб стана президент?
Според наблюдаващи по време на петмесечната си акция за президентските избори Стуб е спечелил поддръжката на гласоподавателите, като е показал по-спокойно държание от нормалното и се е старал да демонстрира почитание към противниците си.
 Как Русия сама накара Финландия да се причисли към НАТО  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

„ Както и да се развият тези избори, те ще бъдат положителни за Финландия “, сподели той по време на спор с съперника си Хаависто.

Стуб съобщи, че има намерение да бъде сплотяваща мощ във финландското общество. През последните месеци Финландия претърпя разединяващи събития - поредност кавги за расизъм, в които бяха забъркани държавни министри, и стачки за изискванията на труд и възнаграждение, които сковаха публичните услуги.

В акцията Стуб и Хаависто значително бяха на едно мнение по какъв начин да подходят към главните външнополитически провокации, пред които е изправена Финландия, в това число нуждата да се заеме твърда позиция по отношение на Русия. Стуб обаче е малко по-краен в позициите си по отношение на Кремъл .

Освен това е и по-отворен към позиционирането на финландски военни сили на стратегически значимия за страната архипелаг Оланд в Балтийско море.
Какво значи това за Финландия?
Държавният глава на Финландия носи директна отговорност за външната политика и политиката на сигурност и е висш главнокомандващ на въоръжените сили на страната.

Стуб към този момент даде ясна поръчка, че ще се възползва оптимално от участието на Финландия в НАТО, с цел да обезпечи сигурността на страната, както и че ще поддържа Украйна в отбраняването ѝ от съветското навлизане.

На конференция късно в неделя Стуб дефинира изборната си победа като „ най-голямата чест в живота “ му. Той ще встъпи публично в служба на 1 март на мястото на настоящия президент от същата партия Саули Ниинистьо .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР