Бившият министър-председател на Финландия Александър Стуб ще се кандидатира за президент през 2024 г.

...
Бившият министър-председател на Финландия Александър Стуб казва, че ще се
Коментари Харесай

Бившият министър-председател на Финландия Александър Стуб казва, че ще се кандидатира като кандидат на президентските избори в началото на следващата година, през надпревара, която включва и популярен бивш финландски външен министър, който беше преговарящ за скорошното членство на страната...

От Асошиейтед прес, 15 август 2023 г., 4:38 ч. Избори в началото на следващата година, в надпревара, която включва също популярен бивш финландски външен министър, който беше ключов преговарящ за скорошното членство на скандинавската страна в НАТО.

55-годишният Стуб, който оглавяваше финландското правителство през 2014-2015 г. и по-късно служи като министър на външните работи каза, че е „почитан и благодарен за доверието, което ми е оказано“.

Министър-председателят Петери Опо и консервативната Национална коалиционна партия на Финландия го бяха поканили да се кандидатира.

Финландският държавен глава се избира чрез гласуване на всеки шест години. Президентът на Финландия има значителни правомощия, особено по въпроси, свързани с външната политика и политиката на сигурност, които президентът решава заедно с правителството. Президентът също така подписва законопроекти, може да налага вето на законодателни предложения и действа като върховен военен главнокомандващ на Финландия.

Двукратните президентски избори във Финландия ще се проведат през януари и февруари 2024.

Кандидатурата на Стуб е важна за дясноцентристките партии във Финландия, каза финландският телевизионен оператор YLE, отбелязвайки, че Стуб има „феноменална способност да събира гласове“ и че има широко разпространено уважение към неговите езикови умения, международни контакти и способност да взема бързи решения.

Стъб, който е известен с това, че е много активен в X, платформата, известна преди като Twitter , ще се изправи наред с други популярния бивш финландски външен министър Пека Хаависто. Хаависто, бившият лидер на партията на Зелените, ще се кандидатира като независим кандидат. Той се оттегли като външен министър след общите избори през април, които центристите спечелиха, измествайки лявоцентристко правителство.

Хаависто е един от най-популярните финландски политици и оглави последните президентски избори на няколко медии. Той беше подгласник на президентските избори през 2012 г. и 2018 г., но и в двата случая беше победен от настоящия президент Саули Нинистьо, чийто втори шестгодишен мандат изтича през март 2024 г. Той няма право на преизбиране.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР