Бившият министър-председател на България Бойко Борисов изглежда е на път

...
Бившият министър-председател на България Бойко Борисов изглежда е на път
Коментари Харесай

Bloomberg: България отива към дълъг период на политическа парализа

" Бившият министър-председател на България Бойко Борисов наподобява е на път да заеме първо място на парламентарни избори в неделя, макар че фрагментаризираният партиен пейзаж значи, че страната може да отива към нескончаем интервал на политическа парализа ", пише  Bloomberg  в своя материал за резултатите от предварителния парламентарен избор, предаден без редакторска интервенция от Агенция " Фокус ".

" На четвъртите избори за по-малко от две години консервативната партия на Борисов завоюва 26% от гласовете, съгласно екзитпол на Alpha Research, излъчен по публичната телевизия в неделя. Партията на някогашния министър председател Кирил Петков, чието реформаторско държавно управление устоя единствено седем месеца, преди да бъде свалено през юни, е на второ място с 20%, демонстрира изследването. Официалните резултати ще излязат тази вечер.

Политическата изолираност на Борисов и намаляващата поддръжка на Петков значат, че нито един от водачите няма директен път за сформиране на държавно управление. Продължителен интервал на създаване на коалиция – и даже вероятността за пети избори – може да попречи на способността на България да се оправи с рекордната инфлация, проекта за приемане на еврото и следствията от съветската инвазия в Украйна.

Българските гласоподаватели " чакат да бъдат направени взаимни отстъпки – те желаят да бъде формирано държавно управление ",  заяви Боряна Димитрова, ръководещ съучастник в " Алфа рисърч ", пред публичната телевизия Българска национална телевизия. " Няма да е елементарно. "

Най-бедната държава-членка на Европейския съюз беше тласната в най-тежката си рецесия от десетилетия, откакто Русия, някогашен неин съдружник, спря доставките на газ през април. Почти напълно разчитайки на вноса на сила от Кремъл преди спора, спирането на вноса накара водачите в нацията от 6,5 милиона да търсят трескаво нови запаси.

Радев държи юздите

При неналичието на определено държавно управление празнината до момента беше запълнена от краткотраен кабинет, назначен от президента Румен Радев, пенсиониран военачалник, който отхвърли обвиняванията за намаляване на позицията на страната по отношение на Москва.

Докато Петков се опитваше да промени внезапно политиката по отношение на Русия, служебното държавно управление на Радев реши да възобнови договарянията с съветската държавна компания Газпром за обновяване на доставките.

Държавният глава беше сериозен към глобите на Европейски Съюз, наложени след завладяването на Крим от Кремъл през 2014 година, за който той в един миг алармира, че принадлежи на Русия. В послание предходната седмица Радев осъди експанзията на президента Владимир Путин, само че също по този начин предизвести, че Европейски Съюз би трябвало да смекчи рисковете от личните си наказания против Кремъл.

" Става все по-трудно и по-трудно да съставим държавно управление ", съобщи Радев пред кореспонденти в София по-рано в неделя, откакто гласоподава. " Страната ни се нуждае от мощни и законни институции, с цел да преодолее рецесиите, да предприеме решителни промени и да вземе стратегически решения с дълготраен небосвод ".

Борисов - изолиран, Петков – отслабен

ГЕРБ на Борисов господства страната повече от десетилетие, преди да загуби властта предходната година от партията на Петков, известна като " Продължаваме промяната ". Подкрепен от всеобщи антикорупционни митинги, ориентирани против Борисов, Петков победи консерваторите с обещанието да се оправи с корупцията. Тази поддръжка понижа, макар че политическата изолираност на Борисов му дава малко благоприятни условия.

Партията, обичайно представляваща етническите турци в България, Движението за права и свободи, е на трето място с 14%, демонстрират екзитполовете, до момента в който проруските социалисти в България имат поддръжката на 10%. Възраждане, ултранационалистическа партия, завоюва 10% - по-лошо от предстоящото.

Партийните водачи ще имат три шанса да образуват болшинство. Ако това не успее, президентът ще бъде заставен да свика ново гласоподаване.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР