Бившият министър-председател на Албания Сали Бериша заяви, че проектът Мини-Шенген

...
Бившият министър-председател на Албания Сали Бериша заяви, че проектът Мини-Шенген
Коментари Харесай

Сали Бериша: Мини-Шенген ще превърне Косово в сателит на Сърбия

Бившият министър-председател на Албания Сали Бериша съобщи, че планът „ Мини-Шенген ” датира от времето на ръководството на Енвер Ходжа, който си е сътрудничил с югославския деспот Йосип Броз Тито, оповестява албанското издание „ Сюри ”, представено от БГНЕС.
Целта на плана, стартират от албанския министър председател Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, цели по-нататъшната изолираност на Косово, икономическото му намаляване и в следствие – превръщането му в неравностоен сътрудник при договарянията със Сърбия, счита Бериша.
Според него самодейността ще трансформира Косово в спътник на Сърбия, сходно на събитията през 1946 година, само че този път това става благодарение на Албания.
Митническият съюз ще трансформира Албания в „ шеста югославска република ”, счита някогашният министър председател на страната.
Сали Бериша твърди, че концепцията за „ Мини-Шенген ” е неуспех на концепцията за смяна на границите на Косово в интерес на Сърбия.
Според него, Вучич на процедура стартира концепцията за основаване на Велика Сърбия. Ако тя бъде осъществена, Косово ще бъде „ сковано ” в районна правна рамка и няма да има опция да употребява капацитета си при разговора със Сърбия.
Изданието напомня, че Сали Бериша е един от най-активните политици, които се опълчват както на концепцията за замяна на територии сред Косово и Сърбия, както и на самодейността за „ Балканския мини-Шенген “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР