Бившият министър-председател и понастоящем евродепутат и лидер на Партията на

...
Бившият министър-председател и понастоящем евродепутат и лидер на Партията на
Коментари Харесай

Станишев ходатайства: ЕП с резолюция за приемането на България в Шенген

Бившият министър-председател и понастоящем евродепутат и водач на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ходатайства Европейският парламент да изготви и утвърди отчет за приемането на България и Румъния в Шенген.

Станишев , който е на конференция на евродепутати-социалисти за разширение на Шенгенското пространство в Хърватия, е инициирал отчет в Екологичен потенциал, който да изиска от страните членки на Европейски Съюз неотложно решение за приемането на България в Шенген с всички граници. След разискването на отчета, което най-вероятно ще бъде през месец октомври, ще има наложително гласоподаване на резолюция на Екологичен потенциал.

 Станишев: Може да влезем в Шенген до края на председателството
Станишев: Може да влезем в Шенген до края на председателството

Дебатът в Екологичен потенциал за участието ни в Шенген е мощен коз съгласно Сергей Станишев

Стана ясно, че до края на актуалната 2018 година държавното управление би трябвало да върне в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз въпроса за приемането на България в Шенген. Това би трябвало да стане по време на председателството на Австрия , което стартира от 1 юли и продължава до 31 демекври 2018 година.

" Идеята за поетапно присъединение на България към Шенген не е нова - разисква се още от 2011 година, само че в последно време набира скорост. Последно я чухме от канцлера Меркел при визитата й в София през януари. Убеден съм обаче, че влизане единствено с въздушни и морски граници би било стратегическа неточност - ще отсрочи за неопределеното бъдеще повдигането на контрола по сухопътните, които са стопански по-важни, ще сложи под въпрос присъединяване на България в бъдещи общоевропейски системи за сигурност и ще бетонира двойния стандарт на участие в Шенген ", съобщи Станишев.

Инициираният от Станишев отчет в Екологичен потенциал, който да изиска присъединението на страната ни към Шенген, ще бъде " качествено нов детайл в позициите на европейските институции по тематиката ", съобщи водачът на ПЕС.

 Станишев се разгласи срещу поетапно влизане в Шенген
Станишев се разгласи срещу поетапно влизане в Шенген

Би било следващ казус в блокирането на страната по пътя към ядрото на Европейски Съюз

По думите му конференцията, която е проведена със зам.-председателя на Европейския парламент Йоан Пашку и евродепутата Тонино Пицула, е в продължение на серията от начинания, целящи връщането на тематиката " България в Шенген " в дневния ред на Европейски Съюз.

" Въпреки мощната опозицията от консервативни политически сили, ние, социалистите, поставяме всички старания да осигурим поддръжка в европейските институции. Приемането на отчет, с който Екологичен потенциал недвусмислено ще съобщи, че поетапно влизане е недопустим вид, ще бъде следващият съответен резултат. Очевидно е обаче, че десни държавни управления стопират България за Шенген. Затова считам, че би трябвало да се работи както в институциите, по този начин и по линия на политическите фамилии, изключително това на европейската десница (ЕНП). За страдание отсъствието от конференцията на министрите на вътрешните работи на България и Хърватия, които са част от ЕНП, не изпраща добър сигнал ", отсече Станишев.

Решението за приемането на България в Шенген е напълно в ръцете на държавите-членки и гласовете им в Съвета на Европейски Съюз, който България ръководи до края на сегашния месец юни. Процедурата изисква Екологичен потенциал да бъде съветван, което дава опция за индиректно въздействие и обновяване на процеса.

Изготвянето на отчета ще включва диспути в Комисията по вътрешни работи и правораздаване в Екологичен потенциал, както и в пленарна зала с присъединяване на представители на Европейска комисия и на Съвета. При триумф в договарянията с поличитеческите групи в Екологичен потенциал се чака евродепутатите да одобряват резолюция по тематиката през октомври тази година.

 Не сме в Шенген, само че пазим най-добре границата на Европейски Съюз, хвали се Борисов
Не сме в Шенген, само че пазим най-добре границата на Европейски Съюз, хвали се Борисов

Борисов и премиера на Швеция разискаха миграционната рецесия

" На последния си конгрес Българска социалистическа партия открои участието на България в Шенген и Еврозоната като непосредствени национални цели. Тогава ръководещите не се вслушаха в причините, че неприемането ни в Шенген е проблем освен за България, само че и за Европейски Съюз като цяло и обявиха, че по време на Българското председателството не можем да слагаме национални въпроси ", съобщи Станишев. Той обаче добави, че идното Австрийско председателство , което следва след нашето и което е ръководено от десницата, е исторически прозорец да се сложи въпроса на дневен ред.

" По това ще си проличи дали Българското председателство и дейната външна политика през последните 6 месеца са били сполучливи и ще донесат действителни изгоди за българските жители ", безапелационен е още някогашният ни министър председател.

В полемиката на конференцията в Хърватска се включиха още еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, зам.-председателят на Европейския парламент Йоан Пашку, ръководителят на хърватските социалисти в Екологичен потенциал Тонино Пицула и други.

 Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната
Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

България към този момент трябваше да е член на Шенген съгласно Макрон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР