Бившият министър на отбраната Стефан Янев съобщи пред bTV причините,

...
Бившият министър на отбраната Стефан Янев съобщи пред bTV причините,
Коментари Харесай

Стефан Янев съобщи причините, довели до оставката му |

Бившият министър на защитата Стефан Янев заяви пред bTV аргументите, довели до настояването на оставката му от премиера Кирил Петков. 

Дни преди да се раздели с министерския си пост Янев е сложил въпроса за възможни обезщетения поради закъснението при доставката на изтребителите F-16 от Съединени американски щати. 

Другата разграничителна линия е била поради вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова - предходната седмица тя съобщи, че Стефан Янев е предложил в България да има войски от други натовски страни.

Последната конфликтна точка е Съветът за сигурност към министър-председателя, към който Янев е упорствал да се сформира секретариат и този секреатариат да извършва функционалностите на ситуационен център при рецесия. 

Компенсации от Съединени американски щати поради F-16

Според Янев забавянето в доставката на изтребителите ще бъде от порядъка на 15-18 месеца.

" Пред американски представители сложих въпроса за компенсиране на закъснението, или най-малко да планираме това забавяне. За страдание малко след тези разговори се случи моята оставка. Съвпадение евентуално, не желая да върша спекулации ", съобщи той. 

Същевременно някогашният боен министър е на мнение, че България не трябва да праща свои изтребители да пазят украинското небе, защото тогава няма да има с какво да се пази нашето. " В момента имаме не повече от 10 изтребители ", сподели Янев. 

Батальонната група

Стефан Янев счита, че не е свестен в Министерски съвет по отношение на т.нар батальонна група, която Българската войска към този момент е почнала да построява:

" Неразбирането е, че в едни такива времена като днешните всеки прочувствено или по различен метод стартира да схваща от тактика, военно строителство и всичко останало. Тънките линии в самата коалиция във връзка с какво желаят и могат да поддържат водеха до някакъв тип в допълнение пояснение. Най-голямото разминаване беше в позицията на госпожа Нинова, която съобщи предходната седмица, че съм упорствал за нещо друго. От една медийна изява разбрах, че сме говорили на друг език. "

Секреатариатът към Съвета за сигурност към министър-председателя

По думите на Янев до момента в който е бил министър, интензивно е работил със своя екип да възроди активността на Съвета по сигурност към министър-председателя, а към съвета има секретариат, който играе ролята на спешен ситуационен център.

" Докато бях министър, ние направихме нужното, с цел да бъде основан, намерихме и подобаващ човек, който да го оглави. Неколкократно поставях въпроса и настоявах да бъде назначен човек, който и да е той. Разбира се, министър председателят избра различен човек, друг, който бях подготвил. Този човек, който в този момент бе назначен за секретар, не съм чул да е направил действия за попълване на местата на този секретариат, вследствие на което нямаме работещ ситуационен център като страна ", сподели някогашният боен министър.

Той твърди, че се е налагало да се компенсира неналичието на този секретариат с по-чести препоръки в Министерството на защитата.

" Днес чух по новините, че Петков основава спешен щаб - самопризнание за това, което приказвам, че няма този секретариат, за който приказвам ", съобщи Янев. 

Той изрично отхвърли да е упорствал на своето предложение за секретар. " За страдание Петков не го одобри като предложение, откри си различен човек, това е негово право. В последна сметка виждаме, че нямаме секреатариат и ситуационен център ", сподели още Стефан Янев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР