Бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов

...
Бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов
Коментари Харесай

Каракачанов към министъра на отбраната: Нито едно от изнесените твърдения не отговаря на истината

Бившият министър на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов отговори с позиция на мотив на изнесените данни на конференция на служебния министър на защитата Георги Панайотов.

 Военните търсят 53 млн. за пистата за F-16 в Виж още

" В отговор на казаното от служебния министър на защитата Георги Панайотов декларирам, че нито едно от изнесените изказвания не дава отговор на истината. Днешната изява на Панайотов е предизборна пропаганда, като част от тактиката за директна интервенция в изборите ", съобщи Каракачанов.

На изказванието, че изборът на фирмите-изпълнители е юридически въз основа на " неразбираеми критерии " декларирам:

" В МО са основани правила за десетстепенен надзор на процедурите, които изискват координиране със съответния тип Въоръжена мощ, Дирекция Инфраструктура на защитата, Комисия по разглеждане на офертите, Финансова дирекция, Бюджетна дирекция, Правна дирекция, Дирекция Сигурност на информацията, Военна полиция, Постоянен секретар на МО, заместник-министър, надзор от ДАНС и най-после се подписва от министър. По мое време този принцип на работа в никакъв случай не е нарушаван, за което има съответните документи.

Относно изказванията, че доставката на новите изтребители Ф-16 ще се забави поради проблеми с подготовката на авиобазата в Граф Игнатиево съм безапелационен, че те са погрешни и неточни.Предишното държавно управление със свое решение отпусна 300 милиона лв. за адаптиране въз основата към по-високите стандарти. Тези пари са разпределени надлежно по 100 милиона лв. за 2020, 2021 и 2022 година Това са бюджетни пари и тяхното консумиране е строго несъмнено единствено за базата в Граф Игнатиево. Министерството на защитата е длъжно да ги усвои в границите на календарната година, тъй като в противоположен случай няма да се осъществят залегналите действия и ще се върнат в бюджета. По тази причина сме плащали предплатено на фирмите-изпълнители. Всички сдружения, на които са отправени предложения, са обследвани по следните критерии: предмет на активност, финансово положение /ГФО/, опит от предишни поръчки в МО. И най-важното - референции и позволения от ДАНС за достъп до класифицирана информация. По тази причина кръгът на сдружения, които дават отговор на условията за достъп до класифицирана информация, е мощно стеснен.

Относно отправените обвинявания от Панайотов, че няма планувани средства за писта за новите изтребители в базата в Граф Игнатиево - поучавам служебния министър да се запознае с плана за реорганизация и рационализация на пистата, който е взаимен сред НАТО и нашата страна. Респективно финансирането е споделено. Документите за остойностяването по предоставено от мен планиране след извършен търг по условията на НАТО са импортирани в НАТО и ще бъдат обсъждани на съвещание на Инвестиционния комитет по ръководство на NSIP на 13.07.2021. Тоест НАТО ще даде средства, а не както твърди министърът, че Главната квартира била отказала. В допълнение тези средства ще бъдат повече от плануваните в началото 6,6 милиона лв. - т.е. 20 млн. лв., което допуска по-малък разход за българската страна. Този, който е решил, съм аз след координиране с Началника на защитата и Командира на Военновъздушни сили. Това е образец за виновна държавническа позиция. Повече пари от бюджета на НАТО и по-малко от българския или сегашния длъжностен министър пази непознати ползи.

Твърдението на служебния министър, че МО строи хотели е неистина. Хотели не са строени. В системата на МО има почивни станции, които са за чиновници, а когато има свободни места, се употребяват от външни лица.

Твърдението на служебния министър, че няма утвърдена визия за освободената благосъстоятелност също е погрешно. Аз персонално съм одобрил визия за ръководство на парцелите с отпаднала нужда, посредством която се обезпечават 2000 жилището за военнослужещи. Както и почивни станции без МО да похарчи 1 лева за това. Може би актуалният длъжностен министър на защитата е последовател на остарялата порочна процедура да се подаряват на общините парцели без министерството да има безусловно никаква изгода от това.

По внушенията на служебния министър, че се разходват нецелесъобразно големи средства за парцелите с отпаднала нужда:Както всички български жители и компании заплащат налог здания и такса боклук, по този начин и МО заплаща тези разноски, както е несъмнено съгласно решенията на общинските препоръки, където са ситуирани парцелите.

По отношение на Терем.

Това е единствената българска компания от военнопромишления комплекс, която има лиценз отвън Русия за ремонт на вертолети Ми-24 и други типове въоръжения. През последните 4 години МО обезпечи поръчки за реализиране на активността на Терем.

Ако новото управление на Министерство на защитата, респективно Министерски съвет, не прегледат импортирания от мен отчет, с който предлагам новите бойни машини за Сухопътни войски да се произведат в България посредством контракт с Терем, сдружението ще търпи загуби от оперативната си активност и ще изпадне в неплатежоспособност. Ако обаче са решили да подарят контракта за 1,220 милиона лв. на непозната, а не българска компания, Военните фабрики ще се наложи да преустановят активността си. Стотици служащи ще останат без работа и Министерството на защитата ще остане без опция да прави ремонтни действия на военната техника, употребена от армията. И за това отговорност ще носи сегашният министър и служебното държавно управление. И най-после, не разбрах за какво служебният министър Георги Панайотов накара на неговата конференция да участват като фигуранти двама почтени български генерали. Може би с цел да придадат тежест на нелепите изказвания?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР