Бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев използвал административни

...
Бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев използвал административни
Коментари Харесай

Министър Лечева с унищожителен удар по Руди Гела

Бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев употребявал административни пречки и неплащане на осъществени действия, с цел да изнудва строителя на Арена „ Бургас “. Това тежко обвиняване насочи служебният министър Весела Лечева от трибуната на Народното събрание.

„ Вие бяхте министър в постоянно държавно управление и имахте всички благоприятни условия да потърсите отговорност и от изпълнителя, и от възложителя, в случай че има нарушавания. Ваши думи като „ завера “, като „ корупция “, кой кого натискал, кметът забавял… Аз мога да ви ги кажа в същия ред, единствено че в противоположна посока! Изпълнителят се оплаква тъкмо от вас, че съзнателно забавяте всички дейности по довеждане докрай на залата. Да, имам и очевидци, той това споделя! “, съобщи Лечева от най-високата естрада в страната.

„ И дори мога да потвърдя, че вие сте въвели в умишлена веселба градежа, тъй като той е занимателен по доста аргументи, само че една от тях е, че сдружението съвъзложител – държавното „ Академика “, не се е разплатило по тези действия, които са написани и изпълнени по контракта “, продължи Лечева.

Според нея е трябвала доста щателна инспекция по какъв начин върви строителството, само че Василев не е направил нищо сходно.

„ Единственото, което сте желали е да изнудвате строителя, с цел да може да усвоите 15 млн. лева! “, упрекна го служебният състезателен министър. Тя разясни, че става дума за милионите, които „ по планирана стойност “ Василев желал да разходва за дотъкмяване на съвсем готовата зала, които да се дадат на друга строителна компания.

Повод за острата реакция на Лечева станаха изказвания на предшественика, че е излъгала, че залата ще отвори порти на 29 януари, което, съгласно него, няма по какъв начин да стане. Иначе по думите му Арена „ Бургас “ е „ образец за корупционния модел на ГЕРБ “ и той имал отчет, доказваш съществуване на „ големи нарушавания на строителството “.

„ Ние не можем да си разрешаваме да обещаваме на обществото, че залата ще бъде приключена за 2 месеца. Не може публичен интерес да бъде поставян над корупционни практики… Трябва да сте извънредно деликатна, тъй като пораждат доста въпроси. Какъв протокол сте подписали с този строител? Той претендираше за големи средства от мен като министър, а в този момент се съгласява да довърши залата на настоящия контракт. Това е доста необичайно! “, разгласи той и заподозря „ някаква завера, която още веднъж да изразходва голям публичен запас “.

„ Аз щях да приключа контракта и да намеря нов строител “, заяви депутатът от Политическа партия и ожали Весела Лечева, че ще изкупи „ греховете на ГЕРБ от последните 10 години “.

След като чу отговора на Весела Лечева за изнудването, обаче Радостин Василев се ожали по какъв начин той не я е обиждал по никакъв метод, а тя си разрешавала да споделя, че той е изнудвал „ някакъв строител “. Затова той в този момент завеждал дело за клюка на нея, с цел да викнат строителя и да каже той бил ли е изнудван. И също така разгласи, че и „ можело да има някакви доказателства, когато се е срещал със строителя “, намеквайки че може да е правил противозаконен запис на срещата.

Констатациите на екипа на Лечева, че залата е на финалната права се припокриват и с позиции, изказвани от някогашния министър на младежта и спорта от ГЕРБ Красен Кралев. Неговата позиция беше, че залата в Бургас е съвсем подготвена и е повече от необичайно Василев да желае от Министерски съвет спомагателни 15 млн. лева за довършването, защото от още пари няма потребност. Кралев заподозря Василев, че задачата е огромна част от сумата да бъде „ усвоена “.

Последва втори въпрос от Василев за средствата за Българския стрелкови съюз. Той вметна коментар, че това показвало отношението на Лечева към парите на ММС. Министърът е някогашна състезателка по пукотевица и досегашен ръководител на федерацията по спортна пукотевица. Според депутата от Политическа партия Лечева спонсорирала обекти на стрелците „ в спор на ползи “ и при „ търговия с въздействие “.

Когато тя отговори, че планът, за който приказва даже не е утвърден, Василев се похвали, че е с помощта на въпросите му.

„ Аз от няколко месеца чувам по какъв начин софтуера за НСБ е безценен, само че когато става дума за цели за вашата персонална федерация, това не е скъпо. За 4 месеца намерихте пари за цели и възобновяване на комплекса. Аз не виждам какво друго е свършило министерството, скърбя “, сподели Радостин Василев.

Лечева обаче му отговори, че не е той индивидът, който може да приказва за „ спор на ползи “.

„ Не вие сте и индивидът, който дефинира, кой е подкупен, кой е нарушител. Има си служби, можете да подавате сигнали. Иначе за това, което аз съм направила в спорта – вие, тъй като сте неотдавна в бранша, несъмнено доста неща не знаете. Само ще ви кажа, че това, което вие направихте, целият български спорт го знае! И няма нито един, който да ви е похвалил, за нещо, което вие сте осъществили в региона на спорта. Ние сме тук, с цел да движим оперативната работа, а не да забавляваме публиката с ваши преценки “, приключи тя.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР