Бившият министър на икономика и транспорта и настоящ управляващ партньор

...
Бившият министър на икономика и транспорта и настоящ управляващ партньор
Коментари Харесай

Книга за реформатори, ястреби и щъркели: новата книга на Николай Василев

Бившият министър на стопанска система и превоза и сегашен ръководещ сътрудник в Expat Capital - Николай Василев, ще показа своята четвърта книга - " Next.bg ", на специфична премиера на 27 февруари. Клуб Z получи извънреден достъп до нея преди представянето й и разгласява предговора  на самия автор за своите читатели. 

Защо написах тази книга? 
Уважаеми сериозен и угрижен читателю!
 
Радвам се, че в ръцете ти е попаднала четвъртата ми книга. Тя  е написана в края на 2022 година и самото начало на 2023 година след следващите предварителни парламентарни избори в България и преди идващите. Насред няколко съществени обстановки в района и в света, без да ги назовавам чак „ рецесии “ за България: войната в  Украйна, заплахата от недостиг на природен газ, невиждано  високи цени на тока и газа, рекордна инфлация, риск от международна криза, бежанци от Украйна, евентуален мигрантски напън от Югоизток. За угрозата от нуклеарен удар да не говорим… 

Първите ми три книги са доста разнообразни една от друга „ Енергия “ излезе през 2009 година Заглавието ми бе подсказано от Тошо Тошев, дълготраен основен редактор на вестник „ Труд “ и  добър другар. Книгата не е автобиография, само че разказва главните  моменти и провокации в живота и в работата ми – като  ученик в Ленинград, студент в Унгария, Съединени американски щати и Япония, млад финансист и капиталов банкер в Будапеща, Токио, Ню Йорк и  Лондон, както и като министър в държавните управления на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005 г.) и Сергей Станишев (2005 – 2009 г.). 

Представяйки книгата, проф. Огнян Герджиков я назова автобиографична публицистична документалистика. 

„ Меню за реформатори “, с подзаглавие „ Визия за модерната  икономическа политика “, е оповестена през 2014 година Идеята за заглавието е на София Касидова – икономист и банкер, колежка от първите ми две министерства. 

Книгата показва всеобхватно мои­те визии за стопански промени. Тези хрумвания съгласно мен са съответни за интервала на прехода в България и Централна и Източна  Европа, само че правилата са годни и за развитите страни. Да, не малко неща се случиха по света след 2014 година, само че книгата не е остаряла – в противен случай. Както и заглавието демонстрира, поддържам западната ориентировка на България, десните стопански промени, полезностите на пазарната стопанска система, водещата роля на частния бранш. 

„ Кариера или не? “ от 2018 година, с подзаглавие „ 10 фактора за  успешно начало на кариерата “, е напълно друга. Заглавието е мое. 

Тя дава хрумвания на възпитаници и родители, студенти и преподаватели, чиновници и работодатели за това какво би трябвало да вършат младежите, с цел да имат по-добро кариерно развиване. Причината да напиша такава книга – евентуално нетипична както за финансиста, по този начин и за политика – е терзанието ми, че младежите по света не са готови за провокациите на конкурентния пазар на труда. А в България картината е още по-драматична. Хиляди младежи не престават да употребяват тази книга. Често наши стажанти в Експат Капитал споделят, че са я чели преди години. Както и  хора по улицата ме стопират и разясняват тематиката. Имал съм достойнството да показва концепциите си пред десетина български университета. 

“Karrier vagy sem? ” е унгарското издание от 2019 година Росен Ткаченко, приятелят ми от студентските години в Будапеща, ме убеди да приспособявам книгата за унгарскоговорещите читатели. 

“Career or Not? ” от 2020 година пък е британският вид, пренаписан и доразвит за световната аудитория. Възможно е в последна сметка тази версия да бъде най-четена. Немалко българи също избират британския текст. 

След всяка от тези книги си споделях, че тя е последната. Но в този момент събрах ентусиазъм за четвърта. Не се върша на професионален публицист. Но в качеството си на икономист със мощна идеология, с опит в политиката и в частния бранш като шеф и вложител, на човек с ясна гражданска позиция – съм дал стотици изявленията и имам над 100 публикации на тематика икономическа политика. Затова взех решение да обобщя концепциите си в нова книга – в сходство с новите действителности в международната стопанска система и геополитика. 

“NEXT.BG ” е непосредствено продължение и развиване на „ Меню  за реформатори “.

Двете книги могат да бъдат прочетени редом, поредно или напълно поотделно. Част от тематиките са сходни, само че няма „ плагиатстване “ от остарялата към новата. Дисциплинирано взех решение и съблюдавах обещанието си да не прелиствам предходния текст, а да стартира на „ празен екран “. И двете книги са със сходни хрумвания, не съм трансформирал възгледите си през годините. По какво се разграничават двете книги? 

• „ Меню за реформатори “ е малко по-всеобхватна в региона  а стопанската система и покрива по-широк набор от стопански и бизнес теми 

• В NEXT.BG са включени повече неикономически тематики, т.е. тя е с по-широк прорез на държавното ръководство. 
Защо кръстих книгата “NEXT.BG ”? 
Идеята книгата да се споделя тъкмо по този начин отново не е моя, а е на дългого дишната ми колежка Мария Дивизиева. Но преди този момент използвах думата NEXT като заглавие на следващите стопански стратегии, направени от мен през 2020 – 21 – 22 г. 

Смисълът е в няколко направления. Next на британски значи „ идващ “. Вярвам, че книгата обобщава част от идващото потомство промени, нужни за модернизацията на страната ни в разгара на 21 век. Които би трябвало да бъдат изпълнени от идващото, по-модерно потомство управленци и държавници. Израснали и възпитани след соца. Евентуално учили, работили или най-малко пътували по света. Чувстващи се вкъщи си и в европейските институции, и в американските компании, и в азиатските мегаполиси.  Владеещи нови специалности, по-различни от политикономията от 80-те години на едно от дълго време отишло си столетие. 

Искрено имам вяра, че с цел да влезем в NEXT, би трябвало да се откажем  от PAST. За да победим в разногласието с изкуствения разсъдък, не се нуждаем от вехти мантри. Всеки футуролог ще ни каже, че в бъдещето са нужни просто разум, фантазии и великодушие. Така си представям NEXT.BG. 

Скъпи упорит приятелю, 

Ти с кръвна група next ли си? Ти ли си the next? 
Хайде, действай, какво чакаш!  
България от дълго време се нуждае от Реформи 3.0. 

Второ, първите букви от абревиатурата НЕКСТ може да се разшифроват като Национален Експертен Кабинет. От 2009 година неведнъж смятах, че България се нуждае от непартийно експертно държавно управление в сянка, което да бъде потребен коректив и генератор на хрумвания за настоящите, не изключително впечатляващи и въобще нереформаторски държавни управления след приемането ни в Европейски Съюз. Много  редовни, доста служебни и все незадоволително авангардни. 

Постарах се да не показвам имена на политически сили. Споменавам имената на малко политически персони – главно, когато образците са позитивни. Т.е. задачата ми е да разясня политики, а не политици. "
 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР