Бившият министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков –

...
Бившият министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков –
Коментари Харесай

Сашо Кеша пред инфаркт след като му бе повдигнато обвинение за безстопанственост


Бившият министър на енергетиката в държавното управление на Кирил Петков – Александър Николов, по-известен като Сашо Кеша, очевидно се състари и побеля.

 

Като причина за това се показва напрежението около аферата със повишената цена на природния газ, купуван предходната пролет от „ Булгаргаз “.

Преди седмица прокуратурата повдигна обвинявания против Николов, заместника му Данаил Николов и някогашния изпълнителен шеф на държавното газоразпределително сдружение Людмил Йоцов.

 

Тримата бяха подведени под отговорност за длъжностни закононарушения за над 88 млн. лева Според обвиняването страната ни е купувала газ от Газпром и след прекъсването на доставките от страна на съветската компания ва 27.04.2022 година, само че посредством компании медиатори, които са прибирали тлъсти комисионни.

 

 



Разследващите настояват, че огромният печеливш от различните доставки на газ е частната енергийна компания „ МЕТ енерджи “, купувала газа от „ Газпром износ “ и препродавала на „ Булгаргаз “ с надценка сред 28 и 33%.

 

Важен подробност е, че назначеният от държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев за началник на Булгаргаз при започване на 2022 година Людмил Йоцов бе част от управлението на „ МЕТ енерджи “.

Около частното енергийно сдружение избухнаха и няколко абсурда, свързани с покупката на на ниска цена газ от Булгаргаз посредством манипулиране на борсови търгове.

Според изказванията облагата на „ МЕТ енерджи “ от непрозрачни газови покупко-продажби единствено за предходната година е над 350 млн. лева

 

Справка сочи, че в интервала януари – май 2022 година, сдружението „ МЕТ енерджи трейдинг “ е доставило 235 млн. куб. м. синьо гориво на „ Булгаргаз “ и още 90 млн. куб. м. за топлофикациите и други енергийни сдружения. Всичкото гориво е купувано от „ Газпром “.

Има голям брой покупко-продажби, при които газ е купуван скъпо от „ Булгаргаз “ от компания „ МЕТ “ и след броени дни е продаван назад на занижени цени на същата компания „ МЕТ “.

 

Запознати с следствието на газовата спекулация разкриват, че някогашният енергиен министър Александър Николов и ексшефът на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов са били разпитвани неколкократно още предходната есен поради допускането на галопиращите цени на синьото гориво.

Още при първата си сказка в ДАНС, Йоцов е опитал да трансферира виновността за неразбориите в „ Булгаргаз “ върху Кирил Петков и Асен Василев. Оправдал се, че му било подредено персонално от харвардския тандем да продаде два танкера с американски газ, пристигнали в Гърция предходната пролет и сякаш предопределени за България. Вместо да тръгнат към страната ни, двата танкера били препродадени в Гърция и Турция, а близки до властта фирми-посредници още веднъж са прибрали комисионни за милиони.

 

Според изказванията на Людмил Йоцов, Сашо Кеша му заповядал да приключи еднолично контракта с „ Газпром “ още на 22 февруари, т.е. дни преди нахлуването на Русия в Украйна, като се позовал на джука заповед, пристигнала от Асен Василев.

 

Смята се, че по делото за занемареност, ощетило Булгаргаз с най-малко 88 млн. лева ще бъде разпитван като очевидец и уволнения от Кирил Петков и Асен Василев някогашен шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов, който бе отхвърлен при започване на 2022 година с претекста, че е ощетил страната с над 1 млн. лева дневно посредством подписването на анекс, с който се отказал от евтиния азерски газ.

Павлов обаче поддържа напълно друга версия за отстраняването му – бил изпъден, с цел да може в търговията с газ да се намърдат частни компании и медиатори, както и с цел да бъдат източени към 1 милиарда лева от сметката на „ Булгаргаз “.

 

Само в границите на няколко месеца медиаторите заграбиха стотици милиони от „ Булгаргаз “ – сдружението, което държеше 95% от пазара на газ и което вкарваше годишно по 1 милиарда лева в стопанската система.

 

След отстраняването му и махането на Иван Иванов като началник на КЕВР, спуснатото от Политическа партия ново управление на „ Булгаргаз “ контракти азерски газ на четирикратно по-висока цена от авансово постигнатата.

 

Надплатени бяха 275 млн. $ – 175 млн. $ за газа и още 100 млн. $ за увеличената банкова гаранция поради мощно повишената цена при доставките на газ. Това стана ясно от думите на Николай Павлов, изречени от трибуната на Народно събрание преди повече от месец.

 

Силно уплашеният и прошарен след повдигането на обвиняване за занемареност Александър Николов, естествено отхвърля да има виновност за шоковото нарастване на цената на синьото гориво предходната пролет. Според думите му от прокуратурата са му повдигнали обвиняване малко преди изборите, с цел да му затворят устата.

 

Според Сашо Кеша фирмата-посредник „ МЕТ “ към момента работи с Булгаргаз и усилва пазарния си дял за сметка на този на държавното сдружение.

Източник: Уикенд, crimesbg.com
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР