Бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ПП-ДБ

...
Бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ПП-ДБ
Коментари Харесай

Божанов обори аргумента за машините, с който щабът на Григорова оспорва изборите в София

Бившият министър на електронното ръководство и сегашен народен представител от ПП-ДБ Божидар Божанов обориедин от причините, с които щабът на Ваня Григорова оспорва изборните резултати в София.

По-рано екипът зад изгубилата балотажа кандидатка разгласи, че ще пита съдът. Експертите на Григорова се съмняват в това и настояват, че машините за гласоподаване са удостоверени непозволено,

Тезата беше показана от Благовест Кирилов - част от щаба на Григорова и някогашен зам.-министър на електронното ръководство в служебния кабинет на президента Радев. Той твърди, че фотография на уеб страницата на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) демонстрира хеш кода на машините за гласоподаване и на екран е изписано, че той не може да бъде валидиран.

Божанов обаче изяснява, че това в действителност не е никакъв проблем и няма връзка с вярното удостоверяването на машините. Надписът за недействителност в действителност е обвързван с процеса по самостоятелна инспекция на машините.

На екрана в действителност е изписан хешът на софтуера, а известието, което излиза уведомява, че на флашката не е записан хеш, с който да бъде направено съпоставяне и по този начин тя не е компрометирана.

" Този екран на машината се появява, когато след апаратура на преди малко построения програмен продукт в нея бъде поставена флашката с така наречен хеш-екстрактор - това е инструмент, с който се ревизира дали софтуерът е същият, какъвто се чака да бъде. Той е необходим, тъй като не би трябвало да оставяме машината сама да си ревизира хеша - в случай че тя вероятно е компрометирана, тя ще твърди, че има верния хеш, а в действителност може софтуерът да е различен. Затова е необходим външен за машината софтуерен инструмент, с който да създадем такава самостоятелна инспекция ", написа Божанов в публикaция в своя профил във Фейсбук.

Подобно известие е излязло и по време на първото доверено създаване на хеш код за машините, на което Божанов е участвал дружно с представители на ЦИК и други партии. То също е било планувано да изписва точно подобен текст.

" Всяко известие за неточност, всяка флашка и всяко " парче " програмен продукт може да бъде употребявано, с цел да се каже " тука има нещо неправилно! ". За страдание, както писах и оня ден, процесът не е елементарен, и тези изказване могат да звучат обосновано. В случая сигурно не са ", заключва някогашният електронен министър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР