Бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал от страната скрит

...
Бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал от страната скрит
Коментари Харесай

Груевски е избягал от Македония в багажник на кола, твърди Заев

Бившият македонски министър председател Никола Груевски е избягал от страната прикрит в багажник . Това твърди актуалният министър-председател Зоран Заев в изявление пред немското издание „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “. За първи път той изнася детайлности за бягството на Груевски, който получи политическо леговище в Унгария, предава " Фокус ".
До огромна степен се знаеше по какъв начин се е развило неговото странствуване до Будапеща, само че до момента нито вътрешното министерство посредством формалното следствие, нито прокуратурата не бяха разкрили по какъв начин Груевски е напуснал Македония.
В обществото се популяризират още версии, а министър-председателят Заев в изявление за немския вестник удостовери най-често споменаваното - че той е напуснал дома си прикрит в багажника на кола. Премиерът твърди, че знае маршрута на придвижването на предшественика си в основните часове от бягството.
„ Сега знаем по какъв начин. Груевски е слязъл с асансьор в мазето на постройката, а там се скрил в багажника на автомобил, който го извел отвън страната. В Албания го чакала друга, унгарска дипломатическа кола “, разясни Заев.
На въпрос на немския публицист за какво търсенето на някогашния министър председател е почнало чак в понеделник, откакто Груевски е трябвало да се яви в пандиза още в петък, Заев отговори, че съгласно македонските закони се разрешава на наказаните в петък да прекарат почивните дни вкъщи и че това не може да се промени единствено поради неговия случай.
Непосредствено след бягството си, Груевски съобщи пред македонската медия „ Сител “, че е напуснал Македония доста елементарно, без да разкрива по какъв начин е стигнал до Албания. Дали е използвал персонална карта на някой от граничните пунктове или е употребявал други способи.
В изявлението пред немския вестник, озаглавено „ Ако Европа не удържи на думата си, радикалните сили могат да се завърнат “, Заев приказва и за политическите събития в Македония. Той отбелязва, че не е сигурен какво може да се случи, в случай че страната не получи дата за договаряния, като прибавя, че Русия и Китай също имат ползи в района.
„ Поставете се на наше място. Гражданите даже се съгласиха с смяната на конституционното ни име. Остава в този момент това да е било напразно “, сподели македонският министър председател.
Заев не отхвърля и опцията за предварителни избори, като показва, че без съответен резултат по въпроса за започването на присъединителни договаряния с Европейски Съюз, в страната може да вземат връх радикалните националистически сили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР