Бившият мафиот №1 знаел за Коза ностра“ от вестницитеКръстникът“ се

...
Бившият мафиот №1 знаел за Коза ностра“ от вестницитеКръстникът“ се
Коментари Харесай

Матео Месина Денаро се гъбарка с магистратите

Бившият мафиот №1 знаел за „ Коза ностра “ от вестниците
„ Кръстникът “ се срещна с щерка си в пандиза, тя го кара да признае греховете си

Твърдо съблюдава главния принцип на мафията - омерта

Бях земеделец, работех на село. Аз съм от Кастелветрано, само че там нямам жилище от много време, тъй като общината ме зачерта преди доста години. Вече съм лице без гражданство… Не членувам в никаква подривна асоциация или организация. Нищо не ми остана, вие ми взехте всичко. Но в случай че въпреки всичко имам нещо, няма да ви кажа, тъй като би било неуместно. Разбира се, че разполагам с нещичко, другояче по какъв начин бих могъл да пребивавам до момента. „ Коза ностра “ ли? Познавам я единствено от вестниците.

Това твърди пред съдията от предварителното разследване в Палермо Алфредо Монталто нароченият за необут №1 на мафията Матео Месина Денаро, който бе задържан на 16 януари след три десетилетия в конспиративност. Думите му са написани черно на бяло в подадения в прокуратурата на Палермо протокол на състоялия се на 21 февруари пръв негов разпит. Според италианските медии, разгласили обширни пасажи от „ изповедта “ на някогашния „ капо ди тути капи “, тонът му към представителите на правосъдната власт е нечестен, подигравателен и даже на моменти саркастичен. Като самият той декларира, че се опитвал да дава отговор  „ шеговито и с нотки на комизъм “, защото към такова държание го били подтиквали самите въпроси на магистрата Монталто и на съпътстващия го прокурор Джанлука де Лео.

Както акцентира в. „ Кориере каузи сера “, на процедура Месина Денаро бил изиграл по време на разпита в пандиза на планинския град Акуила в Централна Италия „ обичайния сюжет “ на тарторите на „ Коза ностра “ - постоянно и всичко да отхвърлят. Знаейки доста добре главния принцип от кодекса на мафията, който той самият е написал с доста кръв - „ омерта “. Тоест безмълвие до последно за активността на проведената престъпност, тъй като в противоположен случай следва гибел.

Според авторитетния ежедневник огромна част от разпита била „ покрита “ със следствена загадка и засягала наред с други неща връзката на „ Кръстника “ с босовете на последния мощен мафиотски клан в Палермо - Корлеоне. Тях обаче Месина Денаро отхвърля да е виждал и познавал, макар многочислените свидетелски показания, че те са го издигнали за лидер на „ Коза ностра “ и той им е останал правилен до край.

Нищо не бил чувал „ земеделецът “ и за дребния Джузепе Ди Матео, наследник на разкаял се мафиот, който хора на Месина Денаро държали 700 дни заложник и след това го разтворили в киселина по заповед на шефа. Пълна „ омерта “ и за атентатите против фамозните антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борсалино, които съгласно „ пропелия “ мафиот Джовани Бруска „ кръстникът “ бил управлявал персонално.

Но в случай че се има вяра на римския в. „ Република “, то магистратите от Палермо не губят вяра, че тежко болният от рак Месина Денаро ще се разприказва и ще разкрие пред тях огромните секрети на „ Коза ностра “ от последните трийсетина години. Още повече, че при започване на седмицата той се е срещнал, т.е. срещнал се е за пръв път, с единственото си дете - 27-годишната негова щерка Лоренца, която го е посетила в пандиза в Акуила. Тя носи фамилното име на майка си - Аланя, има висше обучение и преди две години си е родила момченце. Преди свиждането с Месина Денаро нейният първи братовчед по бащина линия и юрист Джузепе Чимароза я бе призовал посредством медиите да се срещне с татко си и да го накара да разкрие пред магистратите закононарушенията на мафията. Ето за какво пишещото приятелство допуска, че Лоренца го е сторила в пандиза в Акуила и в този момент се надява Италия скоро да научи от първа ръка доста неприятни истини за „ Коза ностра “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР