Бившият крал на Гърция Константин II, който почина във вторник

...
Бившият крал на Гърция Константин II, който почина във вторник
Коментари Харесай

Почина последният крал на Гърция

Бившият крал на Гърция Константин II, който умря във вторник вечерта на 82 години, ще бъде заровен частно в бивше кралско имение северно от Атина, заяви гръцкото държавно управление в сряда, представено от Ройтерс.

Свален от власт от военните и отритнат от своите жители, които гласоподаваха за отвод от монархията през 1974 година, Константин II беше единственият наследник на крал Павлос и гръцката кралица Фредерика.

Той страдаше от хронични сърдечни и двигателни проблеми и беше лекуван в болница в Атина от предходната седмица.

„ С дълбока горест кралското семейство оповестява, че Н. В. Крал Константин, обичан брачен партньор, татко и брат, умря през вчерашния ден “, се споделя в изказване от персоналния кабинет на Константин в сряда.

Константин II, кръстник на английския принц Уилям и втори братовчед на крал Чарлз III, ще бъде заровен частно в Татой, летния замък на бившето гръцко кралско семейство, където са положени и неговите предшественици, заяви държавното управление.

Датата на погребението към момента не е оповестена, само че службата ще се състои в черква, избрана от фамилията на Константин и гръцкото държавно управление.

Константин II е на 27 години и едвам неотдавна се е възкачил на престола през 1964 година, когато е заставен да отиде в заточение с младо семейство в края на 1967 година

Военната хунта го принуди да напусне страната и премахна монархията през 1973 година На референдум след рухването на хунтата година по-късно Гърция още веднъж отхвърли монархията, което направи Константин последния гръцки монарх.

Константин беше женен за принцеса Ан-Мари, най-малката щерка на датския крал Фредерик IX, и имаше пет деца.

Известен като " Бившият " или просто " Глюксберг " - от немската къща Глюксберг, която има връзки с кралски особи в цяла Европа - Константин прекарва съвсем 50 години в заточение в Италия и Лондон, преди безшумно да се завърне и да се откри в Гърция през 2013 година

„ Наситеното със събития пътешестване на някогашния крал Константин беляза и бе белязано от бурни моменти в актуалната история на Гърция “, сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. „ Моите откровени съболезнования на фамилията му. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР