Бившият колумбийски бунтовник и партизанин Густаво Петро се опитва да

...
Бившият колумбийски бунтовник и партизанин Густаво Петро се опитва да
Коментари Харесай

Бивш бунтовник иска да бъде първият ляв президент на Колумбия

Бившият колумбийски въстаник и партизанин Густаво Петро се пробва да стане първият ляв президент на страната. Ако бъде определен, той ще се концентрира върху понижаване на зейналата бездна сред небогати и богати.

Ляво насоченият 57-годишен икономист, който беше кмет на Богота от 2011 до 2013 година, е втори в допитванията за претендентите, които желаят да заменят президента Хуан Мануел Сантос, и дава обещание да промени икономическия модел на страната, като таксува с налог притежателите на земи, които не получават добиви от тях, и да измести тежестта от петрола и въглищата. " Искам да трансформира страната. Още от дете желая да го направя ", сподели във вторник Петро в изявление. " Същинската причина за проблемите в Колумбия е неравенството. "

Изборите може да дефинират ориста на нежния кротичък развой в Колумбия, който постави завършек на петдесетгодишна война с марксистките бунтовници от ФАРК ( " Революционните въоръжени сили на Колумбия " ), само че разгневи мнозина, тъй като даде на командирите им право да вземат участие в политиката, вместо да ги изпрати зад решетките и притегли вниманието към разделянето сред богати и небогати, за което приказва Петро.

Неговите оферти, които включват разширение на образованието, чиста сила и съществена смяна в данъчното облагане, стресна някои вложители, които се притесняват, че той ще експроприира земя и ще трансформира Колумбия във втора Венецуела, което Петро отхвърля.

" Няма да сме какъвто и да било съдружник на Венецуела, тъй като Венецуела влезе в света на стопанска система на въглеводородите ", сподели той, визирайки разтърсваната от рецесия прилежаща на Колумбия страна. Петро добави, че последователно ще отстрани петрола, въглищата и газа и ще ги размени с сила от чисти източници като вятър и вода.

Той ще усили налозите върху плодородните, само че необработвани земи,

насърчавайки земевладелците да продават на страната, която да ги даде на бедните фермери. Това може да тормози животновъдите, а и други. " Данъкът не може да бъде именуван изземане; това е налог върху земеделската земя ", прецизира Петро.

Някогашен член на към този момент несъществуващата бунтовническа група М19, изборът на Петро за кмет на Богота бе възприето като като доказателство, че бъдещето на размирен придвижвания като ФАРК, която се разпусна предходната година и сътвори политическа партия, е политиката.

Но в края на 2013 година Петро беше отхвърлен от генералния контрольор (независим надзорен пост в Колумбия, занимаващ се държавните чиновници и харченето на публични средства - б.ред.) от поста си - най-влиятелния в страната след този на президента, за неприятно ръководство при събирането на боклуци и получи възбрана да заема обществени длъжности за период от 15 години - решение, което накара хиляди да излязат на улицата и след това беше анулирано.

Иван Дуке - протеже на някогашния десен президент Алваро Урибе, изпреварва Петро в анкетите с към 10 пункта на национално ниво в страната, която има население от 50 милиона и исторически е била ръководена от десницата.

Баща на шест деца, Петро е неприкрит критик на обичайна политическа класа, упреква я в корупция и обогатяване за сметка на бедните.

Партията на Петро " Хуманна Колумбия " (Colombia Humana) завоюва единствено шест места от общо 280 на неотдавнашните парламентарни избори и затруднява опитите му да прокара радикални промени през Конгреса. Той сподели, че ще се опита да се коалира с политическия център, левицата и други партии или ще призове за смяна на главния закон посредством привикване на конституционно заседание.

Петро възнамерява да продава облигации, с цел да финансира покупките на земя

и да насърчи бедните фермери, като тези, които отглеждат кока - суровината за кокаина, да отглеждат законни аграрни култури. За да ограничи фискалния недостиг, той ще упорства за друга данъчна промяна - за повишение на налога върху корпоративните дивиденти и задграничните облаги и за унищожаване на изключенията за огромните вложители.

" Инвеститорът е хазартен състезател и първото нещо, което прави, е да изследва разпоредбите на играта. Искаме да сложим на масата разпоредбите, без скрити карти, желаеме да преминем от стопанска система, основана на добива, към икономическо произвеждане ", сподели той.

Първият тур на изборите ще бъде на 27 май, само че в случай че никой от претендентите не получи повече от половината от гласовете, през юни ще се създаде балотаж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР