Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, който изведе страната си от

...
Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, който изведе страната си от
Коментари Харесай

На 96 години почина бившият китайски президент Дзян Дзъмин

Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, който изведе страната си от изолираност след потушаването на продемократичните митинги на площад " Тиенанмън " и поддържа икономическите промени, довели до десетилетие на избухлив напредък, умря на 96-годишна възраст.

Дзян е умрял от левкемия и множествена органна непълнота в Шанхай в 12,13 ч. локално време, заяви формалната осведомителна организация Синхуа.

Изненадващо определен за началник на разграничената комунистическа партия след потушаването на митингите на площад " Тянанмън " през 1989 година, Дзян докара Китай до възкръсване на пазарно насочените промени, до връщането на Хонконг от английско притежание през 1997 година и до присъединението на Пекин към Световната комерсиална организация през 2001 година

Докато Китай се отваряше на открито, държавното управление на Дзян се разправяше с стоманена ръка с несъгласните вътре в страната. То вкара в пандиза стотици деятели за правата на индивида и забрани духовното придвижване Фалун Гонг, което счита за опасност за монопола на комунистическата партия върху властта.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР