Бившият капитан на България Стилиян Петров атакува БФС с нов

...
Бившият капитан на България Стилиян Петров атакува БФС с нов
Коментари Харесай

Стилиян Петров атакува БФС, зададе въпрос

Бившият капитан на България Стилиян Петров нападна БФС с нов въпрос - каква успеваемост в негова изгода правят делегатите в аматьорския футбол.

В своя фейсбук профил Петров написа следното:

" Делегат или съдийски наблюдаващ - каква активност в услуга на БФС правят тези хора???

В професионалния български футбол има над 50 души изпълняващи функционалността съдийски наблюдаващ. Фактите сочат, че тези хора са директно свързани със съдийството в България, имат нужните качества и може да твърдим, че имат професионалната преценка с цел да бъдат съдийски наблюдаващи.

Интересна обаче е обстановката в аматьорския и детско-юношеския футбол....

В аматьорския и детско-юношеския футбол една огромна част от по този начин наречените " делегати " са хора без просветителни познания за тази материя и условия, без професионални знания и без безусловно никаква компетентност да бъдат " делегати/съдийски наблюдаващи "!!!

Ще кажете за какво?

Ами тъй като делегата не би трябвало да е единствено един човек, който попълня едни документи преди мача и следи дали има защита и доктор....НЕ!!!!

Те би трябвало да имат задълбочено схващане на разпоредбите и наредбите на футбола, в това число последните актуализации или промени. Интересно по кое време се срещат със всички тези промени и условия?Освен това делегатите би трябвало да са осведомени с административните аспекти на организирането на мачове, като регистрация на играчи, обмисляне и протоколи за сигурност. Наблюдение на съдии и техните оценки и метод на подготовка и управление на мачовете.

" Делегата/съдийския наблюдаващ " (в аматьорския/детско-юношеския футбол един човек извършва и двете длъжности) е най-важна част в подготовката на младите съдии, тъй като съдиите прохождат във футболното съдийство точно от детско-юношеския футбол, след това минават през аматьорския с цел да стигнат до професионалния. И точно там при децата и дилетантите, при започване на своя път, съдиите имат потребност от съответни ментори, учители, педагози, психолози, които да им оказват помощ да се развият!

Тези ментори би трябвало да познават съвършено разпоредбите на футболната игра (които съвсем всяка година имат нововъведения).

Тези хора би трябвало да познават извънредно добре самата игра и ролята на съдията в нея!

" Делегата/съдийския наблюдаващ " е този, който би трябвало да учи съдията, по какъв начин да се движи по терена, къде да застава, по какъв начин да следи своите помощници, по какъв начин да се държи с футболистите....

" Делегатите/съдийските наблюдаващи " би трябвало да са тези, които да научат младите съдии на възприятие, нюх към играта, тези тънки моменти по кое време може да пуснеш " по-свободна " игра, по кое време да не накъсваш мача, по кое време да пуснеш авантаж, по кое време да пресечеш още в ранен стадий даден тим с картон.....тънкости, които са познати единствено на хора, които са подготвени, имат нужния опит и професионализъм.

" Делегата/съдийския наблюдаващ " е този, който там на терена, на полувремето, след мача, би трябвало да " вкара " психологическия детайл, верния метод към едно младо момче с цел да бъде това момче стимулирано да работи, да надгражда, да се развива!

Делегата/съдийския наблюдаващ може да помогне на един млад арбитър да развие своя капацитет, само че с неналичието на знания делегата може и да попречи на младия арбитър, делегата може и да откаже вечно един млад арбитър от съдийството.... Както става в множеството случай.

Не на последно място е и обстоятелството, че Делегата/съдийския наблюдаващ е този, който прави оценка младите съдии и точно тези оценки са водещи при бъдещото развиване на съдиите, по какъв начин обаче е допустимо да оценяваш някой в случай че ти не познаваш материята, в която оценяваш е въпрос, чийто отговор могат да дадат шефовете в БФС, които си слагат 6 за своята работа!

Въпросните " шефове " с магистратури, могат да дават отговор и на следния въпрос: Къде и по какъв начин управителните органи на БФС са пояснили, какви би трябвало да са функционалностите, отговорностите и квалификациите на един пратеник???

В аматьорския и детско-юношеския футбол една огромна част от делегатите са някогашни треньори, някогашни митове, другари на ръководители в БФС, близки, родственици..... някой хора без нужните знания, които участват на мачовете с цел да отчетат активност и да вземат 40-50лв....

И всички тези хора НЯМАТ ВИНА, да те нямат виновност, тъй като е разумно, когато получаваш ниски приходи да търсиш спомагателни такива..., отговорните са хората, които ръководят нашата федерацийка!

Защо ли?

Ами тъй като точно те, управлението на нашата федерацийка би трябвало да обучат, да квалифицират и моделират делегатите в аматьорския и детско-юношеския футбол с цел да могат те (делегатите/съдийските наблюдатели) да приготвят съответно младите съдии за професионалния футбол!

Нищо персонално.....но като приказваме за проблеми в съдийството, всички ние би трябвало да сме наясно, че БФС е органа, който има съществена виновност ВСИЧКИ клубове да са недоволни от съдийството!

Ето ви един образец. Треньор в U15 на Монтана делегат/съдийски наблюдаващ в А окръжна група. Па треньор ли е, пратеник ли е какво е? Ниското възнаграждение, ползи, приятелчета във тази добре структурирана федерациика си живуркат за това, че се кланят и целуват тази покъртителна по този начин отлична реалност.

Успешен ден на всички ", написа Стилиян Петров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР