Себастиан Курц: Бившият лидер на Австрия е обвинен в подвеждане на парламента

...
Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц е обвинен в даване
Коментари Харесай

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц е обвинен в даване на неверни показания в парламентарна комисия.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Г-н Курц, който подаде оставка през 2021 г., беше обвинен, че е подвел комисията, когато е попитан за назначения в държавната холдингова компания.

Ако бъде признат за виновен, бившият лидер на Народната партия може да получи до три години затвор.

Г-н Курц отхвърли обвиненията в изявление, публикувано в социалните медии, наричайки ги „безпочвени“.

„Очакваме с нетърпение истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни в съда“, написа той на X, известен преди като Twitter.

Твърденията се отнасят до отговорите, дадени от г-н Курц по време на изслушванията на комисията през 2020 г. и 2021 г., където той омаловажава ролята си в назначаването на ръководителя на държавната холдингова компания Öbag.

Доказателствата, получени от чат съобщения по-късно, предполагат, че той е бил значително по-ангажиран в процеса, отколкото е предполагал.

Той беше информиран за първи път през 2021 г., докато все още беше на власт, че е заподозрян в даване на фалшиви показания.

Тогава г-н Курц отрече обвиненията, като обвини комисията, че се опитва да „извърти всяка дума в устата ви“.

Процесът срещу него ще започне на 18 октомври и се очаква да продължи три дни, казаха прокурорите. Неговият бивш началник на щаба, Бернхард Бонели, е изправен пред същите обвинения.

В изявление от петък служители казаха, че двамата „са обвинени в даване на фалшиви показания пред така наречената анкетна комисия от Ибиса в австрийския парламент... по отношение на предполагаемата корумпираност на неговото правителство".

Г-н Курц се оттегли през октомври 2021 г., след като се появиха обвинения, че средствата на финансовото министерство са били използвани за манипулиране на проучвания на общественото мнение в полза на неговата партия (OVP), които бяха публикувани след това във вестник.

По онова време той нарече обвиненията срещу него „неоснователни“.

Той стана лидер на ÖVP през май 2017 г. и поведе партията си до победа на изборите по-късно същата година - ставайки на 31-годишна възраст един от най-младите демократично избирани правителствени ръководители в света.

След като напусна поста, той работи като глобален стратег за технологичния инвеститор Thiel Capital.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР