Бившият изпълнителен президент на Qualcomm Пол Джейкъбс ще се опита

...
Бившият изпълнителен президент на Qualcomm Пол Джейкъбс ще се опита
Коментари Харесай

Синът на съоснователя на Qualcomm иска да купи компанията

Бившият изпълнителен президент на Qualcomm Пол Джейкъбс ще се опита да купи компанията. Той е уведомил управителния съвет, че дружно с капиталови компании ще насочи оферта за производителя на полупроводници, оповестяват източници на Reuters.

Опитът на Джейкъбс идва единствено няколко дни откакто Qualcomm отблъсна враждебна оферта от 117 милиарда $ от основания в Сингапур съперник Broadcom, с помощта на заповед на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, която не разрешава договорката заради опасения за националната сигурност.

Qualcomm не счита офертата на Джейкъбс за надеждна. Той договаря с няколко капиталови компании, в това число с фонда Vision на японската софтуерна група SoftBank Group, само че към този момент не може да обезпечи нужното финансиране.

Бившият шеф се пробва да реализира най-голямото придобиване посредством заемен капитал на всички времена, което е 3 пъти по-голямо от изкупуването на основаната в Тексас енергийна компания Future Holdings за 45 милиарда $, приключило с банкрут.

Дори в случай че SoftBank изиска да се причисли към кандидатурата на Джейкъбс, тя би могла да се изправи пред спорове, като се има поради, че е притежател на английския чип дизайнер ARM Holdings. Самата Qualcomm е вложител във фонда Vision, което също затруднява сходна договорка.

Сделките на SoftBank също подлежат на обзор от Комисията по задгранични вложения в Съединени американски щати, която се опълчи на офертата на Broadcom за Qualcomm.

Джейкъбс, който към момента е част от управителния съвет на Qualcomm, беше свален от поста изпълнителен президент по-рано този месец, когато различен шеф в компанията - Джефри Хендерсън беше назначен за не-изпълнителен президент.

Той споделя вижданията на борда на производителя на чипове, че офертата на Broadcom подценява компанията и е изпълнена с регулаторни опасности. Бившият началник обаче си навлече гнева на някои от сътрудниците си в борда, които го упрекнаха за метода му към офертата на Broadcom.

Джейкъбс, който е наследник на съоснователя на компанията - Ъруин Джейкъбс, ще бъде препоръчан за преизбиране дружно с други членове на 11-членния ръб на Qualcomm, на срещата на акционерите на компанията на 23 март.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР