Бившият изпълнителен директор на Електроенергийният системен оператор Иван Йотов оспорва

...
Бившият изпълнителен директор на Електроенергийният системен оператор Иван Йотов оспорва
Коментари Харесай

Бившият шеф на ЕСО оспорва твърденията за незаконно изхарчени 14 млн. лв.

Бившият изпълнителен шеф на Електроенергийният систематичен оператор Иван Йотов оспорва констатациите на Агенцията за държавна финансова ревизия, в които се твърди, че сдружението нелегално е изхарчило 14 млн. лв. поради неналичието на социална поръчки по контракт за обезпечаване и по контракт за телекомуникационна услуга.

По думите му са изложени погрешни изказвания, за да бъде манипулирано публичното мнение, като са направени внушения, че сдружението е изхарчило нелегално над 14 милиона лв..

Той е безапелационен, че само след решение на съда може да се твърди дали са осъществени или не престъпления.

Бившият изпълнителен шеф акцентира, че ЕСО е спазило реда на закона и е удължило действието на застраховка имущество със ЗАД " Енергия " на съображение член 12 от Закон за обществените поръчки (отменен) - контракт със обвързвано дружество, каквито към оня миг се явяват ЕСО и Енергия.

Всички дейности са съгласувани навреме с БЕХ и КЕВР, защото според лицензията на ЕСО, при липса на застраховка на активите му, сдружението дължи санкция 10% от годишния оборот, т.е. почти 60 млн. лв., посочи Йотов.

Той разяснява още, че без значение от неналичието на обвързване по Закон за обществените поръчки, " предходното управление " редом е провело и открита процедура и е избрало нов реализатор.

Договорът за наетата линия, осигуряваща непрестанен продан на данни за ръководство на електроенергийните системи на България и Гърция, също е невероятно да бъде преустановен, защото ЕСО не получи съдействието на гръцкия оператор за осъществяване на взаимна социална поръчка, написа още в позицията си някогашният шеф.

По думите му при спиране обменна на данни, по силата на съглашение за участие в ENTSO-е, глобата за България и за Гърция е по 2,5 милиона евро. И към сегашния миг, ЕСО към момента прави заплащания по същия контракт, без извършена социална поръчка, добавя Йотов.

Той чака актуалното управление на Агенция за държавна финансова ревизия обществено да се разграничи от опита за клюка и уронване на престижа на сдружението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР