Бившият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Александър Николов изказа предположение,

...
Бившият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Александър Николов изказа предположение,
Коментари Харесай

Санкциониран по "Магнитски" предполага, че е заради диверсификацията на ядрено гориво

Бившият изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов изрече съмнение, че включването му в листата със глобени от Съединени американски щати по закона " Магнитски " е поради диверсификацията на нуклеарното гориво. Наскоро в нуклеарната централа с шведската " Уестингхаус електрик " за доставка на свежо нуклеарно гориво, само че то ще бъде единствено за 1000-мегаватовия 5-и блок.

Николов обаче не съумя да изясни ясно за какво има това съмнение. Подчерта, че при връщането си на работа в атомната централа през 2019 година, откакто 5 години преди този момент е бил отвън нея, е почнал процесът по диверсификация на нуклеарното гориво.

" Бях от дейните хора, които се занимаваха с този въпрос. Диверсификацията започва по наше време - през 2019 година Към тогава единственият вероятен производител на нуклеарно гориво с изключение на Русия беше " Уестингхаус ". Преди година на пазара се появи още една компания производител на нуклеарно гориво - френската " Фраатом ". В средата на 2022 година имахме поредна среща с " Уестингхаус ". Тогава им казахме, че лицензирането на нуклеарното гориво е първият стадий от внедряването му в АЕЦ " Козлодуй ". Поискахме финалният контракт да бъде подписан след лицензирането ", изясни Николов, само че не уточни против кого са съмненията му.

 Съединени американски щати откриха корупция в АЕЦ Съединени американски щати откриха корупция в АЕЦ " Козлодуй ", антикорупционната комисия - не

Той сподели още, че ще си потърси правата, с цел да бъдат анулирани наложените му наказания от Съединени американски щати. Николов добави, че обвиняванията за корупция против него би трябвало да се потвърдят и напомни, че е бил проверяван няколко пъти и не е откривано нищо против него.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР