Бившият играч на ЦСКА, Борис Галчев, даде ексклузивно интервю за

...
Бившият играч на ЦСКА, Борис Галчев, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Борис Галчев пред Efirbet: Само ЦСКА играе феърплей у нас

Бившият състезател на ЦСКА, Борис Галчев, даде извънредно изявление за уеб страницата Efirbet.com.  Галчев приказва за финала на Купата на България сред „ алените “ и Арда, който е по-късно през днешния ден, както и въздействието на Любо Пенев върху тима след идването си отпред.
Халфът на Миньор Перник описа за усещанията си от шампионата във Втора лига и се върна обратно към най-хубавите си моменти с „ аления “ екип. Галчев не подмина и тематиката за шампионата в efbet Лига, заявявайки, че единствено ЦСКА играе съгласно разпоредбите, до момента в който за други това не важи.
 
Здравейте, господин Галчев! Сезонът във Втора Лига към този момент е към своя край. Постигна ли Миньор Перник заложената преди началото на сезона цел?
Знаете, треньорите и футболистите сме максималисти. Искахме да стигнем до трето място, което даваше право на бараж. Не ни доближи малко опит и малко съдийска правдивост. Мисля, че Миньор беше ощетен в редица от мачовете през втория полусезон.
Как бихте оценили равнището във Втора Лига?
Нивото през последните две години не е едва. Много терени се пооправиха и се следи едно хубаво израстване на млади футболисти. Знаете, че има предписание за двама юноши, които би трябвало да играят за всеки тим. Съдиите обаче са много неподготвени.
През втория полусезон успяхте да стабилизирате много представянията си. Целта за идната акция битка за промоция ли ще е?
Трябва да питате управлението, само че за момента не считам, че Миньор е подготвен за efbet Лига. Първо би трябвало да се построят основите – стадион и подготвителна база, осветяване. Чак по-късно може да се приказва за промоция. Миньор несъмнено е клуб, който заслужава да играе в елита, знаете за темперамента на последователите. Рано или късно Миньор ще играе в efbet Лига.
Споменахте за регламента със наложителното налагане на избран брой юноши. Виждате ли фрагменти, които да си заслужат място и в efbet Лига?
Има доста тимове, в които има сходни момчета. Септември, да вземем за пример, са тим, който играе отличен, атрактивен футбол и то с доста млади играчи. Познавам работата на клуба и ги приветствам още веднъж. Бях там 5 години и знам каква е задачата на президента и на школата. Те имат една от най-хубавите школи в България, само че им пречи фактът, че нямат личен стадион.
Знаете, когато влязохме в efbet Лига направихме доста сполучлив дебютен сезон, само че домакинствахме на „ Васил Левски “. Няма си дом този клуб. В другите тимове също има доста млади и качествени играчи, които заслужават късмет в efbet Лига, тъй като чужденците с нищо не ги превъзхождат. Вижда се, че някои клубове имат триумф с тази тактика. Това е пътят, само че не съм аз индивидът, който би трябвало да разяснява. Сбъркана е тактиката. 
В Миньор сте се събрали едно ядро от някогашни играчи на ЦСКА. По-лесно ли се работи с хора, които познавате толкоз добре?
За всичко се изисква работа. Няма какво да го крием, Ицо Янев е предан на футбола и живее с него 24 часа дневно. Той милее за тима и желае да направи постоянно най-хубавото за нас. Велизар по какъв начин да го разясня? Един от най-хубавите български играчи за последните 20 години. Щом той е в Миньор, значи сме на прав път. Владо Манчев също го познава цяла България. Дай Боже те да имат поддръжката на президента и на общината. Те имат огромна бъдеще в българския футбол.
Дойде моментът и за тазгодишния край за Купата на България. Ще си отмъсти ли ЦСКА за изгубения подобен през предишния сезон?
Искрено се надявам, че ще завоюват. С Любо край пейката е доста по-лесно да се завоюва даден край, тъй като той е роден победител. Виждате какво е въздействието му в efbet Лига. С сътрудници чакаме постоянно да слушаме неговите изявленията, тъй като от него постоянно може да се научат доста забавни неща в тактически и психически проект. Надявам се ЦСКА да победи.
Присъствието на Любо Пенев край тъч линията вдъхва ли Ви повече сигурност в триумфа?
Не съм аз индивидът, който да разяснява. Той е измежду най-хубавите треньори, с който съм работил. Той е неповторим стратег, постоянно подготвя играчите си да дават най-хубавото от себе си и както споделих, той е роден победител. Каквото и да кажа за него е малко. Това е край и той знае най-добре по какъв начин да приготви тима.
Мисля, че ЦСКА от много години играе феърплей, един от дребното тимове в България, които го вършат. Това е работа на публицистите да го разискват, само че последните няколко години няма феърплей в България. Още от първия кръг се знае кой ще е първенец. 
Доказателства ли са тимове като Арда, че единствено с българи също са вероятни огромни неща?
Знаете, без чужденци напълно не може. Но би трябвало да има надзор и да идват единствено качествени играчи. Знаете в последните години какви чужденци са минали през България. Щом Арда реализира сходни резултати с тези футболисти значи е допустимо и се работи вярно. Ако повече тимове имаха сходна тактика като Арда, то след няколко години ще имаме и добър народен тим.
С Христо Янев бяхте част от страхотния тим на ЦСКА, който победи с купата през 2016-та година. Къде е ключът за спечелването на сходен турнирен формат?
Ключът е работата и отдадеността към тима, в който играеш. Купа не се печели елементарно и това може да го кажат всички играчи, печелили такива титли. Зад този триумф стоят доста труд и ограничения от президенти, треньори и футболисти. Ако екипът не има вяра, че нещо такова е допустимо, то няма по какъв начин да се случи. Футболът е такава игра, в която точно в купата се случват най-големите изненади.
Вие сте печелили Купата на страната в още един случай, с изключение на през 2016-та година, само че още веднъж с ЦСКА. Кой беше по-сладкият успех?
И двете купи са скъпи. Тази през 2011-та беше втората в живота ми. Беше сладко, само че мисля, че купата от В група беше по-обединяваща във връзка с почитателите, управлението и тима. Може би важи даже за цяла България.
Какво не доближава на ЦСКА, с цел да детронира Лудогорец? Пречат ли честите кадрови промени да се образува шампионски тим?
Знаете, че не е елементарно да се устоя клуб като ЦСКА. Всеки почитател на тима желае допустимо най-хубавото, само че и на хората, които покриват разноските, би трябвало да им се признае, че не им е елементарно, изключително и предвид на актуалната конюнктура. Този клуб си има сериозен бюджет, който би трябвало да бъде подсигуряван отнякъде.
Това е въпрос, който вие, публицистите, би трябвало да коментирате. Вижда се, че има доста външни намеси и те са безчет, дори няма смисъл да ги изреждам. По тази причина и ЦСКА не може да завоюва купата.
Традиционно сме привикнали да приказваме за конкуренция с три гранда за купата, само че през този сезон един от грандовете е надалеч обратно, в лицето на Левски. Губи ли малко от интереса си родния хайлайф от слабите изяви на „ сините “?
Няма какво да се лъжем. За да имаме мощен народен тим, то са нужни мощни Левски и ЦСКА. Тази година при „ сините “ нещата стоят по съответния метод. Мисля обаче, че Локо Пловдив, с доста дребен бюджет, се намесиха в битката за призовите места. Лудогорец обаче е по-постоянният тим, имат по-голям бюджет и по-дълга пейка. Бюджетът им е по-голям спрямо Левски и ЦСКА и това не може да го крием.
С оглед на последните си представяния, с Любо Пенев отпред, считам, че ЦСКА надскочи Лудогорец. Ако всичко е правилно и има феърплей, то следващата година „ алените “ имат действителен късмет да станат първенци.
Има ли прочут спад при Лудогорец?
Не желая да ги разясня и нямам право, защото съм надалеч от тях. Спадът обаче е забележим и в Европа, и у нас. Нещата опират до това, което си говорехме и по-рано.
През последните месеци имаше няколко изходящи прехвърляния на родни играчи зад граница. Виждате ли вяра в младото потомство?
Действително ЦСКА направи произлязъл трансфер на Вальо Антов, който го познавам от дете и е страховит като човек и състезател. Бъдещето е пред него. Надявам се Болоня да го откупи. Нормално е да има потребност от акомодация, хората в Италия го схващат това. Филип Кръстев също отиде в чужбина и се надявам да се развие още.
Това обаче са едни естествени прехвърляния за България. Като погледнем обратно във времето и забележим какви футболисти сме имали зад граница, то изненади няма. Отново ще повторя обаче, работа е на публицистите да извършите информация какъв брой българи играят в efbet Лига. Тогава може да приказваме за народен тим. Доминик Янков, Наумов и редица други играчи имат доста качество, само че имаме потребност от три-четири пъти повече играчи, от сходен диаметър, с цел да има повече избор.
В миналите години имаше и прехвърляния на български юноши, които на 16-17-годишна възраст отпътуват за чужбина. Правилен ли е този ход за кариерното им развиване? Изглежда, че тъкмо в тази възраст се къса нишката..
Според мен нишката се къса при прехода от младежки към мъжки футбол. Треньорите на юношите вършат каквото си желаят и упражняват по напълно разнообразни способи по отношение на първия тим. За мен е вярно да се тренира по методите на първия тим, с цел да може интеграцията на футболиста по-късно да е по-лесна.
Вариант ли е да се вкарат повече дублиращи тимове, които да играят във Втора и Трета Лига, с цел да може младите да се състезават в мъжкия футбол от рано?
За мен това е доста вярно. Във Втора лига обаче знаете, че множеството мачове не са телевизионни, надлежно не се вижда какъв брой ниско е равнището на съдийството. Имахме кондиционен треньор в Септември, който беше пресметнал, че на полувреме се играе най-много 30 минути, до момента в който през останалите се лежи и се прекъсва играта.
Абсолютно съм „ за “ концепцията за повече дублиращи отбори, тъй като в случай че има 6-7 такива отбора  това значи, че 140-150 млади играчи ще играят постоянно мъжки футбол, а от тях все ще има 5-6, които да стигнат и високо равнище в efbet Лига.
И за край – какво си пожелавате до края на 2021-а година в персонален и професионален проект?
На първо място си поисквам здраве за мен, фамилията ми и за всички българи. Дано по-бързо отмине тази пандемия и нещата се върнат към нормалното. Всичко друго, както се споделя, го има в магазина!
 
 Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР