Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви учредяване на нова платформа

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви учредяване на нова платформа
Коментари Харесай

Гешев се закани да премахне монопола на партиите и заговори за военния преврат от 1934

Бившият основен прокурор Иван Гешев разгласи основаване на нова платформа на име " Граждански блок ", с която счита да нападна властта. Това е втората му самодейност след основаването на сдружението " Справедлива България ", което досега не е записано като партия.

Гешев в действителност се разгласи срещу " монопола на партиите " и разгласи, че ще желае анулация на член 12 в конституцията, който не разрешава на цивилен дружения да правят политическа активност, присъща единствено на партиите - т.е. да вземат участие в избори и да съставляват политически ползи в институциите на локално и централно равнище.

За да е още по-ясен намекът му, досегашният основен прокурор направи съпоставяне сред модерна България и държавния прелом от 19 май 1934 година, когато Кимон Георгиев и Военният съюз вземат властта и суспендират конституцията, партиите са неразрешени, Народното събрание е необуздано, а цар Борис III вкарва едноличен режим.

" Днес обстановката в България прилича тази през 1934 година, когато всички партии са банкрутирали морално и са изпразнени от наличие. Консервативни, патриотични, и най-много български обединения липсват, а точно от това поле произлизат полезностите, които са ни запазвали като жанр, татковина и страна ", споделя той на конференция в Българска телеграфна агенция.

На фона на тези поръчки - Гешев въпреки всичко прецизира, че сдружението му ще бъде демократично.

На конференцията му участваха някогашният народен представител от ГЕРБ Лилия Радева, която съставлява Съюза на репресираните, само че е и член на сдружението на Гешев " Справедлива България ".

В групата се оказа и Борислав Райчев от " Гражданско съдружие Сила ", което се прочу през 2012-2013 година с митингите против цените на горивата по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

През 2019 година същата организация издигна Радослав Каратанчев (баща на тенисистката Сесил Каратанчева) за кмет на София, който завоюва едвам 873 гласа.

Сред участниците в представянето на новата групировка на Гешев беше Добромира Полименова - юрист и майка на дете с увреждания, която беше претендент за общински консултант от " Граждани за общината " в Бургас, само че не съумя да завоюва мандат.

Полименова беше на трето място след лидера на листата Бенчо Бенчев - някогашен зам.-председател на ОбС-Бургас от Българска социалистическа партия, който се прочу със абсурда към ареста му в компанията на Митьо Очите през 2018 година в Турция.

Пресконференцията се водеше от Николай Марков - дълготраен представител на Главната прокуратура от времето на Никола Филчев насам.

През юли 2023 година Марков беше махленски в отчет на новото управление на прокуратурата за това, че е взел участие във вътрешна скица за формиране на каузи против съперници на Иван Гешев единствено въз основа на докладни мемоари по медийно отразяване на изявите на самия Гешев.

При една от тях Марков е написал докладна във връзка изказване на тогавашния основен прокурор от конференцията му на 15 май - деня, в който Гешев скъса оставката си и съобщи, че " политическият отпадък " трябвало да бъде изхвърлен от Народното събрание. Само на база на тази кореспонденция, която цитира изказванията му за корупция на магистрати и членове на Висш съдебен съвет, е почнала персонална инспекция от прокурори от ВКП и са формирани две досъдебни производства.

На конференцията Гешев разгласи, че държавното управление нямало " никаква легитимност да ръководи страната " след резултатите от локалните избори, само че рецесията нямало да се реши с основаване на нова партия, тъй като " в актуалната среда няма да получи нужното доверие ".

Аргументът му за какво моделът на ръководство е привършен се оказаха определените по места претенденти за общински съветници и кметове, издигнати от дребни организации или инициативни комитети, само че подкрепени на локално равнище.

Според него " гражданските претенденти " са станали първа политическа мощ поради общия брой гласове, а ГЕРБ и ПП-ДБ изгубили 500 000 гласа спрямо април 2023 (активността на локалните избори постоянно е по-ниска от националните).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР