Бившият главен прокурор Иван Гешев настоява бившият премиер и лидер

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев настоява бившият премиер и лидер
Коментари Харесай

Гешев иска Борисов да бъде разпитан за взрива край колата му

Бившият основен прокурор Иван Гешев упорства някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде разпитан по следствието за гърмежа, който избухна край колата му на 1 май 2023 година, когато към момента беше основен прокурор. Гешев беше уволнен от поста на 12 юни.
През декември стана ясно, че е подготвена експертизата, правена от 6 движимости лица, които са изследвали 23 обекта и са провели и пробни гърмежи. Заключението им е, че гърмежът е бризантно взривно вещество нитропента в самоделно взривно устройство, което се задейства по електрически прийом. Вещите лица обаче не са дали отговор дали този гърмеж е бил предопределен да убива. Затова е назначена и спомагателна експертиза за провалите, които е можело да нанесе такова устройство. Тя ще се прави с компютърни модулации. " Работи се по всяка една допустима версия. Не е изключена и версията инсценировка. Другите са опит за ликвидиране и заплашване на Гешев, с цел да напусне поста си ", показаха от прокуратурата тогава.
Гешев разяснява преди дни пред actualo.com, че не знае до каква степен е следствието, не разчита на българските служби за сигурност и се съмнява, че по делото се работи обективно. Разчитал единствено на това, че по делото работят Европол и ФБР. Той добави, че ще има претенции по делото. " Например да разпитат Бойко Борисов, тъй като имам подозрения, че опитът за убийството ми е обвързван с всички събития по-късно (довели до уволнението му, б.а.) ", уточни Гешев. Той е сигурен, че е отхвърлен от поста си " по молба към другите политически сили от Бойко Борисов, който имал персонални претекстове - делата против него - Барселонагейт, кюлчетата и пачките и така нататък Бившият основен прокурор показа, че му били изпратени " пощенски гълъби " тези каузи да бъдат прекъснати. Той обаче не разяснява за какво същите тези каузи стояха на трупчета в прокуратурата, когато той беше в положителни връзки в Борисов. Гешев счита също, че отстраняването му като основен прокурор е било " изискване за сглобката ".
Гешев се оплака още, че не е свикан по делото за гърмежа, само че по информация на " Сега " той е дал показания. Разпитани са и охранителите му от НСО, преминаващи жители наоколо до местопроизшествието, близки и познати на Гешев, както и други очевидци.
След като завърши следствието, материалите би трябвало да му се предявят и той има право по закон да направи претенции, бележки и възражения.
Неотдавна Гешев разви пред " Свободна Европа " тезата, че " поради цялата обстановка, допускам, че Борисов седи зад това нещо (отстраняването му от поста, б.а.) по някакъв метод. По някакъв метод е обвързван с цялата последователност, която се случи. Някой е пробвал и откакто не му се получи, е пробвал по другия метод. Подозирам, че Борисов е един от главните. Кои са другите - попитайте господин Сарафов и господин Стоянов, който е министър на вътрешните работи. Те би трябвало да ви отговорят ", сподели той. И продължи: " То е ясно, тъй като това е политическо решение, взели са го всички политически водачи, а Пеевски е един от водачите и флагман сега на евроатлантизма и на всичко, което се случва в Народното събрание. Вие мислите, че Пеевски не е бил водач към оня миг? Така ли мислите? Между публично и действително, нали, каква е разликата? Ролята му беше същата като сега - в този момент публично, преди действително. Сега е публично и действително - това не ви ли е ясно? "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР