Бившият главен изпълнителен директор на Intel Брайън Кръзанич Още по

...
Бившият главен изпълнителен директор на Intel Брайън Кръзанич Още по
Коментари Харесай

Intel е изправена пред нови предизвикателства след освобождаването на главния изпълнителен директор

Бившият основен изпълнителен шеф на Intel Брайън Кръзанич

Още по тематиката
Какво съставлява световният дълг и за какво натрупването му е толкоз огромен проблем?

" Световната задлъжнялост – последствия и вероятности " съгласно студентите в националния конкурс на клуб " Финанси "
19 юни 2018
Колко ще изгубят американските компании от митата против Китай

Технологичните производители и петролните компании ще са измежду най-потърпевшите от комерсиалния спор сред Вашингтон и Пекин
18 юни 2018
Zara ще употребява нови технологии, с цел да конкурира сполучливо онлайн търговци

Собственикът на Zara - Inditex, се стреми да господства в изменящата се ритейл промишленост
18 юни 2018
Apple възнамерява да размени чиповете на Intel в компютрите със свои

Това се чака да стане от 2020 година
9 апр 2018 Лидерът в производството на компютърни процесори Intel ще бъде изправен пред нови провокации, откакто общото заседание на компанията взе решение да освободи основния изпълнителен шеф Брайън Кръзанич, откакто беше открито, че той е имал връзка с една от подчинените си, оповестява Financial Times.

Новите сегменти на Intel

Когато Кръзанич пое поста на основен изпълнителен шеф преди близо 5 години, американският производител на чипове беше едноличен водач в един от най-динамичните и изискващи софтуерни сегменти. Уверен в своята близо 30-годишна кариера в софтуерната промишленост, Кръзанич даде обещание да поддържа водачеството на Intel, като утвърди компанията и в други софтуерни сегменти.

Пет години по-късно обаче, въпреки и лидерската позиция на Intel в производството на процесори да е по-силна от всеки път, компанията към момента изостава доста от проектите си за диференциране на бизнеса си. Intel към момента съставлява слаба конкуренция на компании като Nvidia и Qualcomm, които са се утвърдили надлежно в областта на изкуствения разсъдък и микропроцесорите. Чрез редица стратегически придобивания Кръзанич се опита да ускори позициите на Intel и в част от най-перспективните софтуерни браншове като 5G мобилните технологии, самостоятелните коли и интернет на нещата, само че напъните не доведоха до съществени резултати. Затова и производството на компютърни чипове си остава главният действен бранш на компанията, като генерира над 60% от приходите и обезпечава снабдяването на над 75% от пазара на компютърни чипове.

Предизвикателствата

Според общото заседание на компанията представянето на Intel през последните години и освобождението на Кръзанич са изцяло несвързани. Уволнението е вследствие на условие, въведено през 2011 година в корпоративния кодекс на компанията, което не разрешава на високопоставени лица да " навлизат във взаимоотношения " с директно подчинени на тях чиновници. В благозвучие с рекомендациите на корпоративните консултанти акционерите на компанията са решили да не вършат изключение и да приложат строгостта на корпоративния закон за всички йерархични равнища.

Редицата начинания, подхванати от някогашния изпълнителен шеф, обаче ще оставят наследника на позицията в извънредно сложна обстановка, предизвестяват анализаторите, въпреки някои да чакат крайният резултат върху компанията да бъде позитивен. В сферата на микропроцесорните технологии най-малко за момента водачеството на Intel остава неоспорвано, като компанията съумява да се придържа към мотото на основателя си Гордън Мур – " по-малки и по-мощни ", достигайки първа всяко последващо потомство на технологията. Стабилността на компанията обаче занапред ще бъде подложена на тестване, като на Intel занапред им следва да се потвърдят и в други софтуерни сегменти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР