Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер шокира родината си, след като

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер шокира родината си, след като
Коментари Харесай

Бившият канцлер Герхард Шрьодер, влиза в надзорния съвет на „Газпром“

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер шокира родината си, откакто стана ясно, че ще бъде назначен в надзорния съвет на съветската газова компания " Газпром ". Консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) прикани да бъде отнета държавното заплащане на Шрьодер.

" Поведението на Герхард Шрьодер е нездравословно за Германия. Трябва да проведем диалози с всички партии за лишаване на формалното му заплащане ", сподели през днешния ден Щефан Мюлер, ръководител на парламентарната група на ХСС в Бундестага. " Тези, които си разрешават да получават заплата от автократи, не се нуждаят от пари на немските данъкоплатци ", добави той и разясни, че поддържа създаването на правила на непартийна основа за ръководене на бизнес дейностите на някогашни канцлери.

След овакантяване на поста някогашните немски канцлери получават заплащане от страната, с което заплащат заплатите на техни чиновници и други разноски. Мари-Агнес Щрак-Цимерман от демократичната Партия на свободните демократи сподели в свое известие в " Туитър ", че би трябвало да се намерения дали възнаграждението на Шрьодер да не бъде отнето и добави, че той вреди на страната, на която се допуска, че служи и си разрешава " да получава доста повече от положително възнаграждение за това от един автократ ".

Тя заключава, че приемането на заплащане от немската страна е несъвместимо с това. Шрьодер, който беше немски канцлер от от 1998 година до 2005 година, ще бъде назначен в надзорния съвет на съветската държавна газова компания " Газпром ". Това би трябвало да се случи на годишното общо заседание на компанията на 30 юни.

Шрьодер, който е другар на съветския президент Владимир Путин, ще размени Тимур Кулибаев, шурей на някогашния казахстански президент Нурсултан Назарбаев. Кулибаев бе отхвърлен от поста си след миналите в принуждение вълнения, които избухнаха в Казахстан през януари.

Шрьодер към този момент заема редица висши длъжности в съветски компании и връзките му с Русия постоянно са източник на несъгласия, в това число в личната му партия, която е отпред на ръководещата сега коалиция, напомня ДПА. Той е ръководител на надзорния съвет на държавния петролен тръст " Роснефт ".

Председател е и на комитета на акционерите на плановата компания " Северен поток ", и президент на борда на шефовете на " Северен поток 2 ". Двата газопровода свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море и са обект на редица рецензии, изключително от страна на Съединени американски щати, съгласно които " Северен поток 2 ", който към момента не е пуснат в употреба, може да бъде употребен като лост от Москва, в случай че тя стартира военно навлизане в Украйна.

Украинските претенции за доставки на оръжия от западните им съдружници на фона на повишаващото се напрежение по границата на Украйна с Русия бяха разказани от Шрьодер като " дрънчене на оръжие ". Той също по този начин вини НАТО за масираното разполагане на съветски войски по границата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР