Бившият футболист на Реал Мадрид и Арсенал Месут Йозил даде

...
Бившият футболист на Реал Мадрид и Арсенал Месут Йозил даде
Коментари Харесай

Месут Йозил за световната титла, Реал Мадрид, партньорството с Роналдо, Арсенал и коя е най-голямата му гордост

Бившият футболист на Реал Мадрид и Арсенал Месут Йозил даде обстойно изявление пред испанския “Maрка ”. Световният първенец с Германия през 2014 година разгласи преди няколко дни, че поставя завършек на кариерата си на 34 години.

За стила си на игра

" Вкарвал съм голове, давал съм доста асистенции... Дал съм и доста предварителни асистенции, които никой не ги брои.  За мен най-красивото нещо беше да побеждаваме като тим. Винаги съм се опитвал да накарам моите съотборници да блестят оптимално и мисля, че това беше моят жанр на игра на футбол. Дойде миг, в който бях доста благополучен, карайки другите да блестят. И постоянно съм очаквал целият тим да мисли по този начин: егоизмът в никакъв случай не побеждава на терена. Никога не съм разбирал хората, които са ми казвали да бъда по-егоистичен и да изстрелвам повече към вратата ".

За началото на кариерата си

" Спомням си детството си. И си припомням, че ми споделиха, че в никакъв случай няма да съумея, че съм прекомерно дребен, с цел да играя футбол и такива неща... Но аз не ги слушах и се концентрирах върху себе си. Когато подписах първия си професионален контракт с Шалке и изиграх първите си мачове в Бундеслигата, се почувствах като че ли съм кацнал на Луната. Всичко, което пристигна по-късно, като игра за Реал Мадрид и продобиване на Световната купа, беше просто екстра, въпреки и невероятна и прелестна екстра. Върхът на моята кариера, несъмнено, беше спечелването на Световната купа през 2014 година, няма потребност да приказвам за това, само че целият път беше хубав ".

За първия си мач

" Беше като играех за Шалке. По това време бях доста свенлив, само че все пак към този момент имах огромна убеденост в качествата си. Мирко Сломка ми беше треньор. Спомням си, че преди да си тръгне той ми сподели единствено едно: радвай се. И това правех от първия до последния ден. Този мач беше против Айнтрахт (Франкфурт) през 2006 година, пред 60 000 почитатели и всички крещяха името ми. Беше необикновено чувство на един от най-красивите игрища в Европа по това време. Настръхнах ".

За прехвърлянето си в Реал Мадрид

" Тогава решавах сред Реал Мадрид и Барселона. И в последна сметка не беше въпрос на пари. Не знам дали това е известно, само че посетих Мадрид и Барселона по това време и разликата беше Жозе Моуриньо. Моу ми направи ВИП посещаване в Реал Мадрид. Заведе ме да видя стадиона и всички титли, които са спечелили. Това ме накара да настръхна. Посещението в Барселона беше по-малко въодушевено и по-разочароващото беше, че Пеп Гуардиола не си направи труда да се срещне с мен. Преди това пътешестване в действителност харесвах стила на футбол на Барселона и в действителност можех да си показва да играя с тях, само че Мадрид даде всичко от себе си. Така че Жозе Моуриньо без подозрение беше най-важният фактор за моето решение. След моите визити решението ми беше 100% ясно: желаех да бъда мадридист ".

За почитателите на Реал

“Феновете на Мадрид са в действителност невероятни. Дори 10 години откакто напуснах Мадрид, не преставам да получавам грандиозна поддръжка и любов от почитателите. Наистина е необикновено. Мисля, че прекарахме три доста положителни години дружно, три години, в които почитателите се забавляваха и видяха, че дадох всичко за клуба. Ще бъда почтен, не чаках тази поддръжка да продължи толкоз дълго, тъй че мога единствено да благодаря на мадридистите ".

За партньорството с Кристиано Роналдо

“Беше доста занимателно да играя с Кристиано Роналдо, който за мен е най-хубавият за всички времена. И двамата се разбирахме доста добре, беше съвършено. Да подаваш на състезател, който съвсем в никакъв случай не се проваляше, беше истински подарък ”.

За “Ел Класико ”

“Мисля, че претърпях най-хубавия интервал на “Класикос, Реал Мадрид - Барса на върха му. До полуфиналите на Шампионската лига! Това бяха тимове, които имаха всичко. Беше Моу против Пеп, Кристиано против Меси... В днешно време “Ел Класико ” загуби активност и страст, бих споделил. Да победиш Барселона по това време беше като оргазъм, тъй като бяха необикновено мощни мачове. Също по този начин би трябвало да кажа, че загубата ни с 5-0 в Ла Лига през 2010 година беше един от най-големите ми кошмари на терена. Играл съм доста мачове, доста дербита, само че мисля, че няма да има нищо като тези мачове ".

За неспечелената Шампионска лига

“Спечелването на Шампионската лига постоянно е било една от фантазиите ми, да. Но животът е подобен, какъвто е. Не можеш да имаш всичко. И не бих го заменил за Световното състезание. От всички полуфинали, които играх с Мадрид, бих споделил, че полуфиналът против Дортмунд ме нарани най-вече. От една страна, тъй като съм от Шалке, огромният противник на Борусия (Дортмунд) (смее се). И въпреки това, тъй като бяхме близо... Загубихме надзор в първия мач и те ни наказаха доста, само че реваншът беше... Бяхме необикновено мощни във втория мач, с неповторим “Бернабеу ”, само че ние липсваше гол... Този тим заслужаваше Шампионска лига ".

За напускането на Реал Мадрид

“Прекарах страхотни три години в Реал. Бях в действителност благополучен. Но нещата се случиха. Изведнъж, при започване на този сезон, към този момент нямах доста игрови минути и породи спор сред господин Флорентино Перес и моя татко и сътрудник. Трябваше да търсим нов клуб. Трудно ми беше. В момента, в който самолетът излетя, бях облян в сълзи. Това беше моментът, в който разбрах, че всичко е свършило. Бях в действителност благополучен там ”.

За престоя в Арсенал

“Първите години бяха доста положителни. Играхме в Шампионската лига, имахме страховит тим със страхотни играчи и необикновен треньор като Арсен Венгер. След като той напусна клуба, доста неща се трансформираха за мен. Но нямам интерес още веднъж да сипвам масло в огъня. Сега съм спокоен и искам най-хубавото на почитателите на Арсенал, които постоянно са ме подкрепяли доста. Ще се веселя за тях, в случай че съумеят да отпразнуват купата във Висшата лига. Те го заслужават! Мисля, че най-хубавият ми мач с Арсенал беше през 2018 година против Лестър, когато победихме с 3:1 ”.

За спечелването на международната купа с Германия през 2014 година

“Имаше доста невероятни победи в моята кариера, само че това беше нещо друго. По време на празненствата е доста мъчно да осъзнаем какво се е случило преди малко. Нощта в Рио беше най-хубавата, която съм преживявал в моята футболна кариера. Дори в този момент, когато приказвам за това, усмивката ми избяга и настръхвам. Леле, какъв страховит спомен! ”.

За отказването от националния тим

“Не желая да сипвам масло в огъня. В последна сметка Германският футболен съюз и аз имахме разнообразни отзиви и по тази причина напуснах националния тим след Световното състезание през 2018 година Преди няколко седмици имах доста другарска среща в Щутгарт с Йоги Льов. Между нас всичко още веднъж е наред. Никога не съм имал персонален проблем с него и сме постигнали доста триумфи дружно. Той просто се нуждаеше от известно разстояние от всичко, което заобикаля тима след Мондиал 2018 ”.

Кои съгласно него са най-хубавите играчи, водач, треньор, противник и стадион

“Като най-хубав самостоятелен състезател бих избрал Кристиано Роналдо. Най-добрият водач, Серхио Рамос. Най-добрият нападател пред вратата: моето момче Бензи!

За мен Жозе Моуриньо е най-хубавият треньор на този век. Друго е тактическото му схващане, само че и методът му на говорене в съблекалнята... И по какъв начин постоянно пази тима си пред медиите! Той в действителност е треньор от международна класа.

За най-хубавите игрища трябва да избера всред “Бернабеу ”, “Емирейтс ” и стадиона на Фенербахче. И трите! (смее се) Най-добрият противник, против който съм играл е Меси, всеки знае за какво.

За обществената му работа

“Това е нещо, на което майка ми ме научи, постоянно давам нещо в подмяна. Работя доста с организацията BigShoe и дружно към този момент успяхме да помогнем на повече от 1000 деца в потребност по света. Това е невероятна работа, която правят и аз се усещам огромен късметлия, че мога да оказа помощ. Бях доста благополучен, когато видях играчи като Тони Рюдигер и Букайо Сака също да се причислят към организацията ”.

Какво би трансформирал във футбола, с цел да го усъвършенства

“Аз пристигам от улиците на Гелзенкирхен и постоянно сме играли на аматьорски футболни стадиони. Така че бих заложил на игра без засада, както постоянно сме играли като деца (смее се). Това носи повече развлечение и повече голове ”.

На кои тимове е почитател

“Мисля, че би трябвало да отговоря на този въпрос от персонален проект. В Германия постоянно съм бил почитател на Шалке 04, а в Турция на Фенербахче. Те бяха двата ми обичани клуба, когато израснах и е огромна чест да играя и за двата ”.
 Месут Йозил постави завършек на кариерата си Месут Йозил постави завършек на кариерата си
За решението да се пенсионира

" След доста размисъл съм сигурен, че това е вярното решение. По време на кариерата си не съм получавал доста травми и постоянно съм бил в добра форма, само че последните няколко месеца (той получи сериозна травма на гърба, за която трябваше да бъде опериран) бяха доста тежки и тежки за мен. Вече не можех да оказвам помощ на тима си на терена, както ми харесваше. Така че споделих на Истанбул Башакшехир какво мисля и бързо намерихме решение ".

Какво ще прави в бъдеще

" Честно казано, не знам на 100% какво ще се случи в идващите месеци и години. Но към този момент ще се съсредоточа върху фамилията си, тук в Турция. Имам жена и две прелестни дъщери. Това, което най-вече желая, е да видя по какъв начин порастват дъщерите ми, които са двата най-големи подаръка, които съм получил в живота. Наслаждавам се на всяка секунда с тях ".

" В момента нямам проекти да ставам треньор или да продължа в света на футбола, почтено казано. Аз съм във футболния бизнес от съвсем 17 години и през множеството време в действителност се любувах на играта. Чувствам се доста признателен и блажен за това. Тези, които са следили кариерата ми, знаят, че не обичам доста да заставам пред камерата, да давам изявленията и да съм в центъра на публичното внимание. Така че в този момент в действителност ще се любувам на малко повече успокоение в живота си ".

С какво се гордее най-вече

" Ами не са нито головете, нито асистенциите, нито успехите, нито купите. Това, с което най-вече се гордея, е, че имах опцията да свържа името си с въпроси, които са доста по-важни от футбола. И да можем да върнем нещо на по-малко привилегированите хора, изключително в Африка и Южна Америка. Можете да бъдете сигурни, че тази работа няма да спре след пенсионирането ми ".

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР