Бившият футболист на Левски и Берое, Давиде Мариани, даде ексклузивно

...
Бившият футболист на Левски и Берое, Давиде Мариани, даде ексклузивно
Коментари Харесай

Давиде Мариани пред Nostrabet: В Левски се говореше само за първо място по мое време, можем да се борим с Лудогорец за титлата


Бившият футболист на Левски и Берое, Давиде Мариани, даде извънредно изявление за. Швейцарецът показа, че единствената причина да се причисли към състава на Берое е бил треньорът Петър Хубчев и не е останал отчаян от своето решение, защото още веднъж е съумял да се усъвършенства като състезател под негово управление.

Атакуващият халф не пропусна и да показа задоволството си от извоюваната от Левски Купа на България. Мариани похвали клуба за възхода в последните месеци, само че и акцентира, че в този момент напрежението върху играчите ще се вдигне. Според него точно в тези моменти ще се види дали те са подготвени да се борят за първото място.

Здравей, Давиде! Сезонът в България приключи напълно неотдавна. Как би оценил втория си престой в страната, въпреки и къс?

Беше в действителност малко завръщане. Нямах време, с цел да направя предсезонна подготовка с отбора, тъй че трябваше да се приспособявам доста бързо. За благополучие, треньорът ми даде доста игрово време още от първия мач. Много съм признателен за това, защото задачата ми беше да играя. Разбира се, лиши ми 5-6 мача, до момента в който се върна в темп. Радвам се, че той ми даде късмет, макар че не бях в най-хубавото си положение.

Как би оценил равнището на шампионата?

Бих споделил, че българската лига е доста нападателна. Играчите са високи и снажни. Технически не е зле също, само че има какво да се усъвършенства в това отношение, несъмнено.

Ти напусна състава на Берое. Имаш ли към този момент оферти за идващия сезон?

Да, напущам Берое и имам няколко предложения. В момента водим договаряния и ще забележим по какъв начин ще се развие всичко.

Последните 4-5 месеца бяха характерни за Берое. Как беше атмосферата в отбора и усетихте ли финансовите компликации на ваш тил?

Трудно е да отговоря, защото идвайки в клуба, аз не бях наясно с проблемите. Просто знаех, че заплатата ми няма да е доста висока. Не ме интересуваше обаче, защото просто желаех да играя. Проблемите не ме вълнуваха и не желаех да задълбочавам в тях, желаех единствено да играя и да чувствам положителна сила. За медиите обаче беше сериозна тематика. Играчите бяхме напълно фокусирани върху представянето на терена и нямахме нито едно забавено заплащане на заплатите.

Ти показа фотография с Петър Хубчев в Инстаграм. Той ли беше основната причина да пристигнеш в Берое?

Да, той беше основната и единствена причина да се причисля към Берое. Петър Хубчев, Левон и останалата част от екипа. Всички ги познавах добре, защото бях работил с тях преди. Затова и пристигнах в Берое.

Кои са неговите най-силни страни като треньор?

За мен най-силните му качества са в способността да построи и да приготви един футболен тим. Той е страховит мотиватор. Както загатна, имаше доста проблеми в клуба, само че той съумя да резервира фокуса върху играта. Също по този начин, него не го интересува дали си млад, или остарял, дали си огромно име, или не си. Той използваше играчите, които съгласно него бяха в най-хубава форма, без да се преценява с това кой стои против него. Много почитам това му качество. С него единствено може да се подобриш. Той е извънредно пряк, не играе игрички и не е двуличен. Това е доста рядко във футбола – доста е откровен.

Освен това е извънредно мощен в тактически проект. Той постоянно мисли по какъв начин да се подобряваме и самостоятелно, и групово на терена. Аз още веднъж се усъвършенствах доста под негово управление. Затова и пристигнах – желаех да попия от неговите познания и да стана по-добър футболист.

Ти игра в България пред 3-4 години. Забеляза ли някакви обилни промени този път?

Да, играх в България преди 3-4 години. Сега ми се стори доста по-различно шампионата. Трите ми месеца в Берое бяха радикално разнообразни от тези в Левски. Футболът беше доста по-агресивен. Вероятно има общо и това, че играх за Берое. Срещу Левски тимовете са по-предпазливи, не те пресират нападателно, а по-скоро се отдръпват в отбрана. Имаше доста дуели, което беше добре, само че все пак на моменти ми пристигна малко допълнително.

Ти си на 31 години и към момента си в разцвета на силите си. Имаш ли желание за шампионат, в който да играеш и би ли се завърнал още веднъж в България?

Да, на 31 съм, към момента съм млад и мисля да играя още доста години. Тялото ми е в отлично положение, популярност Богу. Ще забележим в кое състезание ще се състезавам. Защо да не се върна още веднъж един ден в България? Обичам страната и обичам да играя за Левски. Не ми беше зле и в Берое. Никога не се знае какво ще стане във футбола.

Давиде, няма по какъв начин да не те запитвам за огромния успех на Левски против ЦСКА за Купата на България. Гледа ли дуела и беше ли мотив да празнуваш и ти?

Да, несъмнено, гледах финала сред Левски и ЦСКА. Гледах го самичък, с цел да се насладя изцяло на мача и да се съсредоточвам. Много желаех клуба да завоюва и бях доста благополучен, когато се случи. Не отидох на празненствата по-късно, защото това не е моят метод. Аз към момента съм футболист. Бях обаче доста благополучен за всички в тима.

Преди финала ти сподели, че се надяваш на „ синьо “ тържество в София, което и се случи в последна сметка. Празнува ли със своя добър другар Драган Михайлович?

Не, както споделих не съм чествал с никого. Дори и с Драган не съм! Просто му изпратих моите поздравления. Играчите, които са спечелили, би трябвало да честват. Аз нищо не съм спечелил, тъй че нямаше какво да чествам. Просто бях благополучен като почитател на Левски, че отборът завоюва.

Левски още веднъж е напредък след сложните времена. Може ли тимът да спори с Лудогорец за шампионската купа през идния сезон?

Да, в последните шест месеца клубът потегли нагоре. Кампанията не стартира по най-хубавия метод. През последната половин година обаче те играха доста добър футбол. Сега зависи кои играчи ще останат и кои ще дойдат през лятото. Ще забележим дали Левски може да се бори за купата. Помня, че когато бях в Левски се говореше единствено за първото място.

В последно време насоката беше към стабилизирането на клуба, което беше вярното решение. Сега обаче нещата ще се трансформират за играчите, изключително след спечелването на купата. Покачват се както упованията, по този начин и напрежението, тъй че занапред ще разберем дали тези играчи са на нужното равнище. Надявам се да е по този начин и мисля, че ще се случи.

За край, Давиде – какво си пожелаваш в персонален и професионален проект до края на годината?

До края на годината си поисквам да съм здрав. Току-що се ожених и се намирам в доста благополучен миг, тъй че желая да се насладя. Празнувах със семейство, другари и прелестната ми жена. Надявам се всички да сме здрави.

В професионално отношение желая да продължа да играя футбол на високо равнище, да въвеждам голове и да чествам. Благодарен съм за всички, което имам!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР