Бившият футболист и директор в ЦСКА Драголюб Симонович написа дълъг

...
Бившият футболист и директор в ЦСКА Драголюб Симонович написа дълъг
Коментари Харесай

Дуци Симонович: Някой наистина ли вярва, че феновете на Левски ще спасят клуба от фалит?

Бившият футболист и шеф в ЦСКА Драголюб Симонович написа дълъг пост във Facebook, в който за следващ път разяснява събитията в българския футбол. Този път той е обърнал по-специално внимание на " армейците " и споделя любопитни неща за перипетите, през които минаха " алените " след банкрута и завръщането си в " А " група.

Ето огромната част от това, което написа Дуци:

" Отдавна най-голямата рецензия към Гриша Ганчев е, че ръководи ЦСКА като Литекс, а в този момент ще обясня за какво това е най-големият парадокс. Няма подозрение, че има огромна разлика дали си притежател на Литекс или ЦСКА.

Като организация Литекс е дребен, затворен и съвсем фамилен клуб, а ЦСКА е огромен клуб, поради който половин България чества или боледува всяка седмица, зависи дали е победил или изгубил.

В доста аспекти ЦСКА и Литекс не могат да се ръководят по един същ метод, с изключение на когато става въпрос за чисто спортно-технически въпроси. Там няма място за страсти, проведени и неорганизирани почитатели, за митове и взимане на решения под напън.

И най-голямата илюзия и машинация е, непрестанно повтаряната приказка на " Неустойчо и неустойчоците ", че ЦСКА може да бъде ръководен единствено от именити футболисти. А още по-голяма машинация е приобщаването на почитателите към този популизъм, от който единствена изгода ще има банковата сметка на " Неустойчо ".

Някой в действителност ли има вяра, че почитателите на Левски ще спасят клуба от банкрут? Да, почитателите оказват помощ доста и по разнообразни способи, само че в случай че могат да спасят клуба, за какво ще чакат " Юнайтед груп " като избавител? Цялата тази история с " Юнайтед груп " е толкоз подозрителна и няма да e огромна изненада, в случай че се окаже, че продължителният одит в Левски е тъй като се чакат резултатите от изборите на 02.10.

Написах всичко това за Левски като образец допустимо ли е един клуб да се устоя от почитателите. ЦСКА опита нещо сходно с продажбата на акции на почитателите и знаем по какъв начин приключи този опит малко преди банкрута. Но да се върнем към неуместните обвинявания към Гриша Ганчев. Бях очевидец на всички диалози, съглашения и взаимни отстъпки, които Ганчев трябваше да направи с почитатели, митове и хиляди хора, които идваха ежедневно в Тауъра преди Ганчев да вземе решение да поеме ЦСКА.

Малко хора знаят какъв брой и какви проблеми трябваше да се вземат решение първоначално. Първият и максимален проблем и въпрос беше, че не може да се откри точният размер на задълженията. На този въпрос, сигурен съм, и през днешния ден никой няма отговор. И без значение от всичко платено през баба Дора, ФИФА, КАС, а и непосредствено на хората, на които ЦСКА дължеше пари от години... сигурен съм, че още има контракти и хартии с щемпел на ЦСКА и задължения отпреди 2015 година, които никой не знае по какъв начин и за какво са направени.

Вторият проблем беше, че нямаше никой на " Армията ", нито един футболист. Там бяха единствено Бай Добри, Сашо Манов и бат` Пенчо. Третият проблем беше, че и да се намерят подобаващи футболисти и треньори, те няма къде да упражняват. Панчарево приличаше повече на неразучена околност в Амазония, в сравнение с подготвителна база. А за ежедневните проблеми с корумпираните държавни институции и за окупирания и подкупен БФС е безмислено да приказваме...

А първата " неточност " на Ганчев е и единствената неточност, която той направи с най-голямо задоволство... това е спечелването на Купата на България с тим от " В " група. Ако през лятото на 2015 година той беше мечтаният избавител на ЦСКА, сега, в който Боби Галчев подвигна трофея на финала с Монтана, той към този момент се трансформира в Месията за " алена " България. От този миг летвата беше вдигната доста високо и всичко с изключение на шампионски трофеи, титли и победи в Европа, ще бъде неуспех за " алената общественост ", неуспех и отчаяние от Месията.

Първата и в действителност огромна неточност на Ганчев в ЦСКА беше компромисът с Христо Янев. Един-два дни след финала, отивам с Ганчев на вечеря, с Янев и треньорите да се почерпим и поздравим за спечелването на Купата. Весела и празнична конюнктура. В един миг се заприказва за проектите за идващия сезон. Ицо, млад треньор и прочувствено привързан с тима, не искаше да прави огромни промени в тима и смяташе, че с няколко нови попълнения ще може да побеждава и най-хубавите тимове в " А " група. Ганчев повече слушаше в сравнение с говореше, главно треньорите приказваха и си изказваха мнението. В един миг и аз се включих в диалога с няколко фрази.

Казах на Ицо, малко на подбив, а повече съществено, че в случай че направи това, което сподели, то септември месец няма да е треньор на ЦСКА. А когато споделих, че нито един състезател от тима, спечелил Купата, няма да може да играе равностойно против Лудогорец и да се пребори с тях за купата, всички бяха шокирани. Казах, че единственият късмет ЦСКА да е първенец незабавно след завръщането, е да се вземат 20 нови играчи, да се вземе всичко допустимо най-хубаво в България и няколко качествени чуждени на съществени позиции в тима. Да се употребява еуфорията след спечелването на Купата и незабавно да се нападна шампионската купа, до момента в който всички са в боязън от 40 000 щастливо " полудели " почитатели в центъра на София.

Казах, че би трябвало да се провежда гала на " Армията " с цялостен стадион и да се дадат специфични награди на всички, взели участие в историческия героизъм и да се помогне на всеки състезател да откри добър клуб в чужбина или България. На Галчев да се предложи да премине в треньорството или в управлението. Ганчев нищо не сподели, само че мисля, че беше склонен с моето предложение. Ицо беше изрично срещу. В последна сметка се случи това, което всички знаем. Ганчев се съгласи на неприятен компромис, Ицо беше заменен след 4-ия кръг, в съблекалнята имаше разделяне на остарели и нови, а Галчев вместо със звезда в Алеята на славата, си потегли с пълен флумастер...

Такива неща Ганчев не си позволяваше в Ловеч. Там нямаше взаимни отстъпки с футбола. Не знам елементи, само че този, който е " натискал " и съветвал Ганчев да върне " Неустойчо " предишния август е най-големият зложелател и на футбола, и на ЦСКА. Ганчев може да е всевъзможен, само че не е камикадзе. За ЦСКА има решение и то е явно, преднамерено писах за него предишния път. Решение, което е по едно и също време елементарно и мъчно. Моделът на Динамо (Загреб) и Здравко Мамич, и най-важното е без взаимни отстъпки с никой, когато става дума за спортно-техническото ръководство на клуба. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР