Бившият френски министър на културата Одри Азулей е новият генерален

...
Бившият френски министър на културата Одри Азулей е новият генерален
Коментари Харесай

Бивш френски министър поема ръководството на ЮНЕСКО


Бившият френски министър на културата Одри Азулей е новият общоприет шеф на организацията за просвета, обучение и просвета на Организация на обединените нации (ЮНЕСКО).

За нейната кандидатура са дали своят вот 30 страни от общо 58 членове на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО по време на последния пети кръг от изборите за нов началник на организацията, която до момента беше ръководена от Ирина Бокова.

Нейният противник – катарският посланик и някогашен министър на културата Хамад бен Абделазиз ал Кавари, получи 28 гласа.

Одобрението за избора на Азулей на поста ще стане по време на 39-та генерална конференция на ЮНЕСКО, която ще се организира идващия месец.

За цялата история на организацията за повторно неин началник става представител на Франция. За първи път французин стана общоприет шеф преди 50 години, когато поста получи Рене Майо. През годините отпред са били и представители от Англия, Съединени американски щати, Италия, Япония и други

Първоначално за поста общоприет шеф бяха издигнати девет кандидатури, само че преди началото на гласуването Гватемала и Ирак отдръпнаха своите номинации. В хода на конкуренцията Азербайджан също се отхвърли. По-късно отпаднаха кандидатурите на Виетнам, Китай и Ливан. Накрая останаха единствено тези на Египет, Франция и Катар, само че северноафриканската страна отпадна в предпоследния кръг.

Азулей разгласи кандидатурата си за началник на ЮНЕСКО през март, само че нямаше опция да взе участие интензивно в акцията за избирането си преди края на мандата на предходния френски кабинет и идването на власт на Еманюел Макрон.

Бившият министър на културата е релативно непознато лице на френската политическа сцена, преди да бъде назначена на поста предходната година. Преди това тя е вторият човек във френския Национален киноцентър.

Азулей е родена на 4 август 1972 година в мароканско-еврейско семейство. Нейният татко е банкерът Андре Азулей, консултант на мароканския крал Мохамед Шести, както и на неговия татко Хасан Втори. Майка й е писателката Катя Брами.

Тя приключва парижкия Институт за политически науки и Университета в Ланкастър, Англия, преди да се дипломира от влиятелното френско Национално учебно заведение по администрация. /АФП, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР