Бившият френски крайнодесен лидер, 95-годишният Жан-Мари Льо Пен бе поставен

...
Бившият френски крайнодесен лидер, 95-годишният Жан-Мари Льо Пен бе поставен
Коментари Харесай

Жан-Мари Льо Пен бе поставен под попечителство по медицински причини

Бившият френски крайнодесен водач, 95-годишният Жан-Мари Льо Пен бе подложен под настойничество по медицински аргументи, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това може да попречва присъединяване му в развой по дело за злоупотреби, свързани с европарламентарни асистенти.

Новината за попечителството заяви заместник-председателят на крайната десница " Национален общ брой " Луи Алио.

Адвокатът на  Жан-Мари Льо Пен  -  Франсоа Вагнер, също удостовери, че от средата на февруари клиентът му е обект на " мандат на бъдеща отбрана ". Това е мярка, съпоставима с настойничество и се задейства от правораздаването по искане на роднините и след здравна експертиза, констатираща неспособността на човек самичък да взима решения.

Попечителството е поверено на трите деца на Льо Пен - Мари-Каролин, Ян и Марин Льо Пен. Те ще могат да правят разнообразни действия дружно или независимо от името на татко си.

Жан-Мари Льо Пен бе дълготраен на " Национален фронт ", преименувана след това на " Национален общ брой ". Льо Пен съумя да сплоти разнообразни крайнодесни групи в едно, от последователи на концепцията, че Алжир би трябвало да е френски до тези, които изпитваха носталгия по режима на маршал Петен през Втората международна война.

Жан-Мари Льо Пен бе прочут с крайните си изявления, които му костваха доста процеси за расизъм или за антисемитизъм. През 2002 година той изненадващо стигна до втория тур на президентските избори, само че тогава победи голистът Жак Ширак.

Според околните на Жан-Мари Льо Пен положението му се е влошило след претърпян сърдечен случай през април 2023 година

Сега се повдига въпросът дали той ще бъде в положение да взе участие в правосъдното съвещание по делото за европарламентарните асистенти.  Жан-Мари Льо Пен към този момент не може да се движи и умствените му благоприятни условия са доста нарушени, сподели юристът му Франсоа Вагнер.

Общо 12 души, измежду които и Марин Льо Пен, които бяха определени за евродепутати от листата на крайнодясната партия, плюс 12 асистенти в Екологичен потенциал и четирима партийни сътрудници ще бъдат съдени.

Магистратите по случая подозират крайнодясната партия, че по един тенденциозен метод е основала система за отклонение на 21 000 евро месечно, отпускани от Европейски Съюз на всеки евродепутат, с цел да заплаща той на парламентарни асистенти. Тези асистенти са работили напълно или отчасти за крайнодясната партия, което й е разрешавало да направи основни спестявания от отпусканите пари.

Екологичен потенциал през 2018 година съобщи, че по тази скица е бил ощетен с 6,8 милиона евро за интервала 2009 - 2017 г.  и е гражданска страна по случая.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР