Бившият финландски премиер Сана Марин, която беше един от най-младите

...
Бившият финландски премиер Сана Марин, която беше един от най-младите
Коментари Харесай

Бившият финландски премиер Сана Марин, някога най-младият премиер в света, се отказва от политиката


Бившият финландски министър председател Сана Марин , която беше един от най-младите водачи в Европа и мощен глас в поддръжка на Украйна, сподели в четвъртък, че се отхвърля от политиката и ще се причисли към основана в Лондон организация с нестопанска цел , оповестяват АП и ЕнБиСи.

Марин, която беше на 37 години, когато пое поста през 2019 година, ръководеше петпартийна лявоцентристка ръководеща коалиция до април. Тя получи хвалба за оправянето на нейния кабинет с пандемията Covid-19 и нейната гласна поддръжка за Украйна през последната година усили интернационалната й видимост. Освен това страната й стана 31-вата членка на НАТО .

" Време е да продължим напред ", цитира думите й финландската социална телевизия YLE. " Нетърпелива съм да вляза в нова роля. Също по този начин имам вяра, че може да бъде от изгода за цяла Финландия. "
 Бившият министър председател на Финландия се отдръпва и от поста на партиен водач
Бившият министър председател на Финландия се отдръпва и от поста на партиен водач

Партията на Сана Марин загуби парламентарните избори

През април, нанасяйки сериозен удар на съветския президент Владимир Путин с историческо пренареждане на пейзажа на сигурността в Европа след Студената война , провокирано от нахлуването на Москва в Украйна. Финландия възприе неутралитет след провалянето си от Съюз на съветските социалистически републики през Втората международна война, само че нейните водачи дадоха сигнал, че желаят да се причислят към НАТО, откакто нахлуването на Москва в Украйна тормози и нейните съседи.

" Вярвам, че мога да послужвам на тези гласоподаватели (във Финландия) добре и може би даже по-добре в новото предопределение ", сподели Марин на конференция, когато разгласи напускането си от 200-местния финландски парламент Eduskunta. По-рано този месец тя се отдръпна като водач на Социалдемократическата партия.

Марин ще се причисли към Института за световна смяна на Тони Блеър и по-рано този месец нестопанската организация сподели, че тя ще стане " стратегически консултант ".

" Задачата ще бъде да бъда консултант на разнообразни страни, държавни управления и водачи по политически въпроси , които са ми познати, като положително ръководство, технологии, климат, тъждество сред половете и други въпроси, с които трябваше да работя ", сподели тя съгласно вестник Huvudstadsbladet, един от най-големите във Финландия.
 Финландия дава военни бази на Съединени американски щати
Финландия дава военни бази на Съединени американски щати

Защита против съветската експанзия

На парламентарните избори през април тя загуби от главната консервативна партия на Финландия в напрегната тройна конкуренция, в която десните популисти заеха второ място. Социалдемократите на Марин приключиха на трето място, попарвайки очакванията й за преизбиране .

Като министър-председател тя оглави съдружно държавно управление, включващо нейните лични социалдемократи, центристката партия, Зелената лига, левия алианс и Шведската национална партия във Финландия.

Личният й живот и дейното й потребление на обществени медии получиха огромно интернационално отразяване по време на премиерския й мандат. През август 2022 година тя се извини след публикуването на фотография, на която две дами се целуват и театралничат топлес в формалната лятна резиденция на водача на страната.

Снимката се появи, откакто видео, което демонстрира по какъв начин Марин танцува и пее с другари, провокира спор дали един министър председател има право да купонясва толкова сърдечно.
 Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната
Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната

Сана Марин: Искаме да станем членове на НАТО, тъй като в никакъв случай повече не желаеме война във Финландия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР