Бившият финансов министър от Продължаваме промяната Асен Василев е поискал

...
Бившият финансов министър от Продължаваме промяната Асен Василев е поискал
Коментари Харесай

Асен Василев съди хаджи Тошко за 250 000 лева

Бившият финансов министър от " Продължаваме промяната " Асен Василев е изискал делото за клюка, което заведе против Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, да бъде обновено. Това потвърдиха за " Сега " от Софийския градски съд.

Процесът беше спрян преди няколко месеца по искане на двамата. Тогава от Политическа партия обясниха, че Йорданов е направил предложение за извънсъдебно съглашение, което обаче Василев не е приел и по тази причина делото може да бъде обновено във всеки един миг по искане на която и да е от страните. Точно това се случва в този момент по искане на Василев. Процесът е плануван за 14 март, съобщи " Сега ".

Василев съди зам.-председателя на Има Такъв Народ за 250 000 лева, като сега съдът преглежда непълен иск от 25 100 лева Бившият министър счита, че Йорданов му е предизвикал неимуществени вреди с оскърбителен изказвания, публикувани от трибуната на Народното събрание на 29 юли 2021 година, а по-късно възпроизведени пред Нова тв на 31 юли и пред bTV на 9 август.

Йорданов съобщи, че в предишното Асен Василев е откраднал интелектуална благосъстоятелност от компания и е бил наказан за това. Според Йорданов Асен Василев е работил като изпълнителен шеф на компанията Lesno.com, която се е занимавала с продажба на самолетни билети.

Заради неприятно ръководство вложител, който до тогава е вложил милиони в компанията, се отдръпва през 2009 година, а Василев дава персонален заем на компанията и няколко месеца по-късно го изисква назад, като по този метод я банкрутира. С програмистите от компанията Василев основава друга, която стартира да развива безусловно същата активност като предната. Това е довело до правосъдни каузи в Амстердам, Лондон и Съединени американски щати.

" В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза потвърждава, че новият артикул на Everbread на Асен Василев е изработен въз основа на код от откраднат компютър персонално от господин Асен Василев. Адвокатите на Василев в Лондон реализират извънсъдебно съглашение за обезщетение в размер на няколко милиона $, като признават обстоятелството на откраднатата интелектуална благосъстоятелност ", сподели зам.-шефът на Има Такъв Народ.

Сега, в случай че съдът присъди на Василев изцяло сумата по частичния иск - 25 100 лева, той ще може да заведе ново дело за остатъка до 250 000 лева, като първото решение ще има мощ на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има породена щета. Съдебната процедура за компенсации поради засегнатост и клюка, в това число и за лица, ангажирани в политическия живот, не планува такива размери. Обикновено се присъждат 10-15 хиляди лева Точно поради това евентуално Василев е завел непълен иск за 25 100 лева Така делото му ще се гледа от градския (той се занимава с искове над 25 000 лева.), а не от районния съд, а той ще си спести по-голямата такса, която би дължал за иск от 250 000 лева

Междувременно Василев заведе дело за клюка и против Делян Добрев от ГЕРБ. Василев счита, че е оклеветен с редица медийни участия, изявления от парламентарната естрада и статуси на Делян Добрев във Facebook. И този иск е непълен - 21 500 лева от 250 000 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР