Бившият финансов министър Муравей Радев написа книга за своя баща

...
Бившият финансов министър Муравей Радев написа книга за своя баща
Коментари Харесай

Муравей Радев написа книга за баща си СНИМКИ

Бившият финансов министър Муравей Радев написа книга за своя татко Георги Радев. „ Прекършен живот” съдържа спомените на татко му, който е бил 10 години в комунистическите лагери и затвори.

Книгата ще бъде показана в Регионалния исторически музей в Пловдив на 6 октомври от 18 часа.

Активна роля в подготовката на творбата има дъщерята на Муравей Радев - Йоана Радева-Влайкова, която е прегледала и изчела голям списък от трудове на дядо си. Тя е подбрала и подредила част от тях в тази книга.

Книгата споделя за ужасите, които бащата на Радев е претърпял, за изтезанията, на които са подложени политическите пандизчии, за издевателствата на надзирателите.

Георги Радев споделя и за живота си след пандиза, когато е бил обект на непрекъснати репресии и следене от страна на Държавна сигурност, изписала 9300 страници за него. По-голямата част от тях са написани от негови другари, станали доносници на Държавна сигурност.

Първата същинска среща на бъдещия финансист с татко му е чак когато е бил на 10, при завръщането на Радев старши от „ Белене”.

„ Първите уроци по същински национализъм получих от него. Беше високообразован човек, правист, с спомагателна сериозна подготовка по политическа спестовност и публични науки “, написа Радев.

Още в „ Белене “ татко му загатнал, че има желание да напише книга, в която да изложи своите възгледи за устройството на демократичната страна след рухването на комунизма. Ръкописът на книгата обаче не е открит. Вероятно Георги Радев го е унищожил след някоя от постоянните визити на сътрудници от Държавна сигурност в дома му.

Георги Радев си отива на 90. Оцелял в месомелачката на тоталитарните затвори, дочаква рухването на комунистическата доктрина и процедура.

През 1990 година е измежду учредителите на Български либерален конгрес - партия, правоприемник на най-прогресивните хрумвания на СБНЛ (Съюз на българските национални легиони) и на актуалните патриотични и национални полезности.

„ Успя да се види с множеството от живите си приятели от пандизите, в това число и тези, които го бяха предали. На тях приживе им елементарни “, написа синът му.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР