Бившият финансов министър и съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев

...
Бившият финансов министър и съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев
Коментари Харесай

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият финансов министър и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев опроверга изказванията на някогашния длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов, че в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) не е заложен план за създаване на градска железница в Пловдив.

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства в служебните държавни управления на Стефан Янев и Гълъб Донев съобщи по-рано, че план за градска железница в града, за какъвто приказва Асен Василев пред симпатизанти на партията в Пловдив преди няколко дни, няма.

" Чувал съм за такива хрумвания от други хора, може и да са положителни, само че постоянно са били единствено теоретични. Няма подобен план, няма такова финансиране. Асен Василев демонстрира една красива визуализация на 30-секундно клипче и дава обещание, че въз основата на това клипче следващата година може да стартира строителството (а очевидно и да привърши малко по-късно, тъй като плановете по ПВУ са до лятото на 2026), " написа Пеканов във Facebook.

По времето, когато беше вицепремиер, Атанас Пеканов и екипът му приготвиха персонално Националния проект за възобновяване и резистентност.

" Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за ПВУ, не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че план за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има " дава отговор Василев и показва плановия фиш по ПВУ с крайна версия от април 2022 година

В него е записано, че в най-големите градове на България, измежду които София и Пловдив, се планува да има крайградски влакове (тип S-bahn), с които да се облечи трафикът.

Описано е и какви влакове ще бъдат закупени - 7 двуетажни електрически влака с 300 места за сядане и 35 едноетажни с 200 места за сядане, които ще се движат с оптималната скорост от 160 km/h.

За снабдител на двуетажните влакове по ПВУ е определена компанията Stadler Polskа, оповестиха от Министерството на превоза преди дни. Срокът за доставката е 26 месеца. За едноетажните влакове също преди дни министърът на превоза реши да се мине към директно договаряне и приключи оповестената социална поръчка.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР