Бившият финансов министър и ексдепутат от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият

...
Бившият финансов министър и ексдепутат от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият
Коментари Харесай

Широко участие в корупционна дейност. САЩ санкционираха Горанов, Овчаров, Малинов и още двама


Бившият финансов министър и ексдепутат от ГЕРБ Владислав Горанов , някогашният енергиен министър и ексдепутат от Българска социалистическа партия Румен Овчаров , обвиненият в шпионаж водач на Национално придвижване “Русофили ” Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ “Козлодуй ” - Александър Николов и Иван Генов , са уличени в “широко присъединяване в корупционна активност в България ”.

Това се споделя в публично известие на финансовото министерство на Съединени американски щати , публикувано в петък, в което се показва, че петимата са по световния американски закон “Магнитски ” .

Става въпрос за продължение на, през юли 2021 година на ексдепутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски , тогавашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков и обвинения по редица обвинявания в България предприемач Васил Божков , който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия тогава беше наложена и на Александър Манолев , Петър Харалампиев и Красимир Томов .

Новите санкционни ограничения включват още две компании на Малинов, партията му “Русофили за възобновление на отчеството ”, придвижването му “Русофили ”, както и компанията на Горанов “Трилема Консултинг ”.

“Съединените щати поддържат своя съдружник в НАТО, България, в битката както с надълбоко вкоренената корупция, по този начин и с съветското въздействие, подкопаващи демократичните институции “, съобщи Браян Е. Нелсън , подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване, представен в известие на американското посолство в София.

По думите му “действията, осветлени през днешния ден, обгръщат разнообразни политически партии и държавни управления, което демонстрира незабавната нужда от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали противозаконни действия, изключително в енергийния бранш ”. Нелсън добави, че “ корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и попречва вложенията и икономическия напредък на страната ”.

Успоредно с наложените по “Магнитски ” нови американски наказания на Горанов, Овчаров, Малинов, Николов и Генов, Обединеното кралство пък глоби Пеевски, Желязков и Божков по силата на английския Режим за световни наказания за противопоставяне на корупцията.

“Тези дейности показват непрестанния ангажимент на държавното управление на Съединени американски щати за многостранно партньорство и за търсене на отговорност от тези, които вземат участие в корупционни действия и са виновни за разпростирането на корупцията в България ”, прецизираха от американското посолство.

Оттам допълниха, че ограниченията против Овчаров, Николов, Горанов и техните фамилии включват и визови ограничавания . В известието се споделя, че “в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация за присъединяване на задгранични публични лица в забележителна форма на корупция или огромно нарушение на правата на индивида, тези лица и членовете на техните фамилии нямат право да бъдат допускани на територията на Съединени американски щати ”.

От финансовото министерство на Съединени американски щати акцентират, че петимата глобени са заемали държавни постове “в продължение на доста години ” и в мандатите на разнообразни държавни управления.

“Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им популярност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е надълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните браншове, и демонстрират изключителната потребност от политическа воля за реализиране на промяна, обвързвана с върховенството на правото, и битка с корупцията ”, добавя Вашингтон.
Горанов и " корупционна скица " в хазарта
По отношение на Владислав Горанов, който беше народен представител от ГЕРБ в три Народното събрание, зам.-министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов и финансов министър в идващите му два кабинета, Съединени американски щати настояват, че той е употребявал поста си, “за да подкрепи подкупването на български държавни лица и лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси ”.

В известието се загатва, че Горанов “има връзки ” с към този момент глобения по “Магнитски ” Делян Пеевски и непосредствено се показва, че е “участвал в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес ”.

Това съответствува с изказванията на различен към този момент глобен по “Магнитски ” - Васил Божков - че в продължение на години е бил подложен на скица за изнудване от Борисов и Горанов, с цел да се възползва хазартният му бизнес от по-ниски държавни такси. Намиращият се в заточение в Дубай предприемач нееднократно е казвал, че предал на някогашните ръководещи от ГЕРБ общо 67 млн. лева

в средата на 2020 година серия от шаржове, припомнящи историята към текста в Закона за
хазарта, на който той се е позовавал, с цел да заплаща държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху цената на направените залози. Именно тази разлика беше в против него - че е плащал по-малко и в този момент дължи над 700 млн. лева на страната.

Впоследствие несъществуващата към този момент Специализирана прокуратура заяви, че инспекция на ДАНС е открила, че пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е Божков, са били в офиса му на столичната ул. „ Московска “ 43. След това държавното обвиняване повече в никакъв случай не огласи различен прогрес по този случай.

Сега финансовото министерство на Съединени американски щати афишира, че глоби Горанов за “пряко или индиректно ” присъединяване в “корупция, в това число корист с държавни средства, заграбване на частни средства за персонална полза, корупция, обвързвана с държавни контракти или рандеман на естествени запаси, или подкупи ”.

Очаквайте детайлности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР