Бившият федерален министър Франциска Гифай, напуснала по-рано през годината националното

...
Бившият федерален министър Франциска Гифай, напуснала по-рано през годината националното
Коментари Харесай

Подала оставка министърка от кабинета Меркел стана първата жена кмет на Берлин

Бившият федерален министър Франциска Гифай, напуснала по-рано през годината националното държавно управление на Германия, стана първата жена кмет на Берлин. Гифай ще ръководи отпред на трипартийна лява коалиция, съобщи Асошиейтед прес.

Гифай беше определена от регионалното законодателно заседание на провинция Берлин близо три месеца след районните избори, на които тя изведе до мястото на първа политическа мощ своята левоцентристка Германска социалдемократическа партия (ГСДП), представител на която е и новият немски канцлер Олаф Шолц. Победата бе реализирана с дребна преднина пред Зелените.

43-годишната Гифай беше министър по въпросите на фамилията и дамите в държавното управление на някогашния канцлер Ангела Меркел, преди през май да подаде оставка от длъжността след изказвания за плагиатство в докторската си теза. Впоследствие тя беше лишена от докторската си купа, само че извърши дългогодишното си желание да се кандидатира за кмет на столицата. Тогава Гифай сподели, че е написала тезата си " по допустимо най-хубавия метод, по който е могла ", и че позволените неточности в нея са неволни.

Още преди през 2018 година да влезе в националното държавно управление, Гифай беше добре позната на берлинчани като известния кмет на столичния регион Нойкьолн, който е с огромни нива на беднотия и в който живеят доста фамилии с имигрантски генезис.

Тя разгласи, че основният й приоритет като кмет на Берлин ще бъде жилищният въпрос. От години един от най-големите проблеми в немската столица са поскъпващите цени на наемите. Управлението на Гифай ще би трябвало да реши какво да прави с резултатите от необвързващия референдум през септември, на който гласоподавателите поддържаха искане локалната власт да отчужди от корпоративните им притежатели към 240 000 жилището.

В обединението на Гифай със Зелените и " Левите " липсва единогласие по въпроса. Управляващата коалиция разпореди на експертна комисия да изготви рекомендация.

Тази проблематична на моменти поради различията вътре в нея коалиция сред трите партии ръководи Берлин от пет години. Сега обаче при Гифай в ръководството ще влязат най-вече нови лица, които не са били част от ръководството на предходния кмет и неин съпартиец Михаел Мюлер, който завоюва място в националния парламент. Той не се кандидатира за нов мандат, откакто изкара на кметското място седем години.

Гифай е първата жена, определена за кмет на града, само че не и първата, която го е управлявала. За пръв път това става в интервала 1947 - 1948 година, когато тогавашният заместник-кмет Луизе Шрьодер заема длъжността, откакто първият следвоенен кмет на Берлин подава оставка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР