Бившият еврокомисар от Малта Джон Дали не успя да осъди

...
Бившият еврокомисар от Малта Джон Дали не успя да осъди
Коментари Харесай

Бивш еврокомисар не успя да осъди ЕК за обезщетение

Бившият еврокомисар от Малта Джон Дали не съумя да осъди Европейска комисия за обезщетение поради вреди, които твърди, че е понесъл, откакто останал без работа, заяви електронното издание „ Политико ”. Искът му беше отритнат от основания в Люксембург Общ съд на Европейски Съюз.

Дали, който отговаряше за опазването на здравето в комисията „ Барозу ”, се отдръпна от поста си през октомври 2012 година Той твърдеше, че е бил заставен да подаде оставка от ръководителя Жозе Мануел Барозу поради отчет на Европейската организация за битка с измамите (ОЛАФ), уличаващ го в корупция и търговия с въздействие. Малтиецът изрично отхвърля обвиняванията, че компания медиатор, работеща за него, е желала десетки милиони евро за търговия с въздействието на еврокомисаря.

Съдът на Европейски Съюз стимулира решението си с обяснението, че ищецът Джон Дали не е съумял да показа доказателства за непозволени дейности от страна на Европейска комисия или на ОЛАФ, както и че не е посочил „ директна причинно-следствена връзка сред дейностите, които апелира, и щета, която твърди, че е претърпял, или даже съществуването й ". Джон Дали заведе дело против Европейска комисия в опит да получи 1 913 396 евро за нанесени материални вреди и алегорично обезщетение от 1 евро за нематериални вреди вследствие на определяното от него „ незаслужено уволняване ”.

През май 2015 година Съдът на Европейски Съюз реше, че малтиецът не е бил нелегално уволнен от Барозу, който влезе в конфликт с комисаря си по опазването на здравето поради контакти на Дали в Малта с лобисти на тютюневи колоси. В същото време Европейска комисия приготвяше промяна на разпоредбите и условията към фирмите, произвеждащи тютюневи артикули. Казусът „ Дали ” докара и до смяна на разпоредбите за работата на лобистите, която вкара през 2014 година комисията „ Юнкер ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР