Бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов смята, че рокадите

...
Бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов смята, че рокадите
Коментари Харесай

Бивш шеф на НСБОП: Работим като бананова република

Бившият шеф на НСБОП ген. Румен Миланов счита, че рокадите по върховете на службите за сигурност имат политически привкус.

" Съвременните служби на развитите страни работят при строги правила и има вътрешно разбиране на избрани ръководители. Нашата политическа класа се пробва и има опцията да яхне службите. Има едно ръководство, постанова се стандарт за назначение на хората. Идва идващото ръководство със идващия стандарт. Защото бягаме от разпоредбите, не се съблюдават! ", съобщи той в предаването " Денят ON AIR ".

Според него се оказва, че колкото и проблематичен да е човешкият запас, от ден на ден той губи своя капацитет. Докато не вкараме ясни правила в развиването на тези структури и не понижим до най-малко политическото въздействие, това ще се повтаря, безапелационен е ген. Миланов.
Той се съгласи с изказванието, че през годините тези служби се употребяват за бухалки на властта.

" Най-малко това беше по времето на Национална движение „Симеон Втори". Всеки някъде ги употребява за тесни политически цели. Промените, които стават, ги одобрявам, за жалост, като напълно разумни. Вървят като остаряло завещание и несъмнено ще не престават, до момента в който не сменим модела на ръководство на службите. Опасно е за националната ни сигурност, тъй като не желаеме да работим по правила и технологии. Работим като бананова република ", изясни някогашният началник на НСБОП.

Ген. Миланов е на мнение, че би трябвало да се препроектира цялата ни система за национална сигурност. За това били нужни политическа воля и време - към 10 години.

Скандалът с подслушванията

Иска се различен метод, когато става дума за подслушвания отвън закона и с други средства, стана ясно още от думите му.

" Докато нямаме предварителна защита, това нещо ще се вихри при всички политически обстановки ", акцентира ген. Миланов.

" Бюрото реагира постфактум - когато жител прояви подозрения и подаде молба. Много е значимо да има систематичен надзор, който да не позволява това нещо. Моралът на чиновниците става недостиг. Една система, която упражнява надзор, без морал и същинско професионално държание... Убеден съм, че от Софийския градски съд няма да излезе такава информация, няма по какъв начин ", съобщи още някогашният шеф на НСБОП.

" СРС-тата вървят на книжен притежател и тези, които не съставляват интерес, има процедура за тяхното заличаване. Звучи добре. Но в случай че построявам обвиняванията си единствено на тези СРС-та, които съм подбрал, на следващия ден отбраната ми не може да ги употребява ", сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР