Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести

...
Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев каза какво задължително трябва да изпием, ако ни ухапе кърлеж

Бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантаржиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси, прикани в ефира на bTV по време на пролетта и лятото да се обърне внимание, че има доста кърлежи.

Когато времето стане по-сухо, тревните площи ще се напръскат срещу кърлежи. Най-важното е, в случай че кърлежът се махне 24 часа от впиването му, той не предава зараза, посочи проф. Кантарджиев.
Народните способи за махане на кърлежи изрично са неправилни.

Той акцентира, че кърлежите се появяват, когато дневните температури минават среднодневните 5 градуса.

" Най-важното е майките да не пускат децата на тревните площи, изключително там където има бездомни животни. Ако се махне кърлежът 24 часа от впиването в човешкото тяло, той не предава зараза “, добави Кантарджиев.

Той е безапелационен, че националните способи за махане на кърлежи са неправилни.

" Кърлежът изживява стрес и връща инфектирана кръв в организма. Кърлеж се смъква, като с тънка пинсета, не такава за вежди, се хване хоботчето му и да се издърпа нагоре. Може и с конец да се направи клуб към хоботчето и да се издърпа “, съобщи той.

Кантарджиев изясни, че най-важното е, когато се махне кърлеж, да се направи профилактика с антибиотик.

" Така се понижава 10 пъти риска от заразяване с ерлихиоза, анаплазмоза, марсилска тресчица, лаймска болест “, сподели той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР