Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров коментира

...
Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров коментира
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Няма директна заплаха за България. Може да има, но само косвена, при евентуални военни действия в Черно море

Бившият шеф на Националната разследваща работа ген. Димо Гяуров разяснява рецесията в Украйна и дали тя заплашва родните граници. Той говори в студиото на " Твоят ден " по " Нова Нюз ".

" Не можем да чакаме директна и практическа опасност за България поради рецесията в Украйна. Заплаха може да има, само че единствено косвена, и то при възможни военни дейности в акваторията на Черно море. НАТО няма желание да изпраща бойци на страна членка в Украйна ", съобщи той.

Според него косвените последици евентуално ще бъдат за туризма, енергетиката и стопанската система.

Ген. Гяуров споделя, че е било ясно, че Русия ще признае независимостта на ДНР и ЛНР, още когато двете резолюции бяха импортирани в съветската Дума. " Няма изненада, очакваше се, че след апела за признание, то ще бъде осъществено, по-късно ще бъде поискана помощ, съветските войски ще влязат, с цел да извършват омиротворяваща функционалност и ще не помнят да излязат ", акцентира специалистът. 

По думите му не се знае дали войските ще се лимитират до двете нови републики или ще стигнат до Запорожието, Крим и Одеса. " Украйна е в правото си да не схване взаимоотношението сред ДНР и ЛНР и Русия. Дано украинската войска не отговори. Има доста незнайни. Санкции от Запада обаче сигурно ще бъдат наложени. Това ще докара до стопански отговор от Русия. Може да се стигне до серпантина от наказания и дълготрайно опълчване, което да обрече Европа на икономическа рецесия за дълго време. Енергийната рецесия е резултат от дейностите на Москва. Недоставянето на контрактуваните количества подвигна цените на газа ", изясни той.

Гяуров: Косвени въздействия върху България от възможен спор в Украйна ще има

Според него има 150-хилядна съветска войска, която обкръжава Украйна от три страни. " Русия е готова за боен отговор, което би било добре пристигнало, с цел да го показа като мотив за война. Тогава бихме били очевидци на пълномащабно нахлуване в Украйна. Дано обаче украинските управляващи проявят разсъдък и не подхващат дейности ", уточни Гяуров. И добави, че е усетил разнобой във връзка с методите за реагиране и на мащабите на присъединяване на България в ограниченията, свързани с решенията на НАТО.

" Ексцентричната концепция за българския батальон и неяснотата към нея е образец за това. Трябва да забележим дали дефицитите в техническата страна са 90%. Батальонът би трябвало да бъде независим, което не знам дали е допустимо в сегашните условия. Сега е моментът да покажем, че не сме слабото звено в НАТО. При толкоз рецесии обаче не е времето да даваме пари за въоръжение ", счита генералът
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР