Бившият диктатор на Гватемала Ефраин Риос Монт, който управляваше по

...
Бившият диктатор на Гватемала Ефраин Риос Монт, който управляваше по
Коментари Харесай

Почина бившият гватемалски диктатор Ефраин Риос Монт

Бившият деспот на Гватемала Ефраин Риос Монт, който управляваше по време на един от най-кървавите интервали от гражданската война в страната, умря на 91-годишна възраст, предадоха международните организации, като се позоваха на неговите юристи.
Риос Монт е починал през вчерашния ден в дома си в столицата Гватемала, където е бил под домакински арест. Адвокатът Хайме Ернандес съобщи, че е получил информация от фамилията на Риос Монт, че той е умрял от инфаркт. Адвокатът Луис Росалес сподели, че Риос Монт е "умрял в мир, обкръжен от фамилията си ".
Риос Монт пристигна на власт с боен прелом през 1982 година, а на идната година беше свален при следващия пуч. Неговото ръководство е считано за един от най-кървавите интервали от гражданската война в Гватемала, траяла от 1960 до 1996 година
Впоследствие Риос Монт дълго време беше народен представител. Бившият военачалник беше една от най-влиятелните фигури в гватемалската политика повече от 30 години.
През 2013 година той беше наказан на 80 години затвор за геноцид и закононарушения против човечеството. Същата година обаче Конституционният съд анулира присъдата. През 2015 година стартира ново дело, само че то беше прекъснато на идната година, а през 2017 година беше обновено.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР