Бившият депутат от ГЕРБ Калин Вельов състави списък от най-належащите

...
Бившият депутат от ГЕРБ Калин Вельов състави списък от най-належащите
Коментари Харесай

Калин Вельов състави план за работа на новия културен министър

Бившият народен представител от ГЕРБ Калин Вельов сформира лист от най-належащите въпроси и проблеми в културата, с които новият министър Атанас Атанасов би трябвало на първо време да се захвани.

" На новия Министър на Културата поисквам да има храброст и да впрегне всички сили и сила, с цел да извърши потребни и нужни за бранша неща. Да, той е млад и е разумно да е некомпетентен, само че на всеки му би трябвало време, с цел да разгърне капацитет и да се потвърди. А и всички в миналото са били неопитни...

Стана ясно, че има отношение по тематиката с читалищата - един от многото ресори в бранш Култура. Нека се запознае добре със обстановката, да беседва с разнообразни представители от другите групи и краища на страната. В този сектор има хора с доста опит и знаят тъкмо какво и по какъв начин е добре да се промени.
свързани новини6906на 09.12.2021
Вдигане на бюджета за Култура е единствено началото. Редно е да се опита да реформира закона и усъвършенства системата на субсидия. Не е загадка в сектора, че от близо 4 000 читалища, 1/3 са неефективно работещи или фиктивно регистрирани и усвояват бюджета на тези, които изнемогват, а работят добре...

Необходима е категоризация и настояща карта/регистър на сградния фонд на читалищата, който да включва и броя на действително работещите, с прилежаща сцена, библиотека и така нататък Основен проблем е, че системата за надзор и подкрепяне на читалищата е размита сред общините и МК. Има куп неща, които могат да се подобрят в тази посока, само че има и не малко бенефициенти, които не ги устройва това да се промени и се борят десетки години да си не престават по същия метод.

Разговори би трябвало да има и за музеи и галерии, музикално театрални изкуства и други ресори в бранша. Няма да му е леко... ", разяснява Вельов в соцалната мрежа.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР