Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука получи окончателно 2 години

...
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука получи окончателно 2 години
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Живко Суджука осъден окончателно на 2 г.

Бившият народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука получи дефинитивно 2 години условно при 4 годишен изпитателен период, реши Върховният касационен съд. Решението е дефинитивно и не може да бъде обжалвано.

Историята е от преди 10 години. Тогава някогашният чиновник на фараона Гаич – Живко Мартинов, към този момент от позицията на депутат от ГЕРБ, изискал няколко пъти от предприемача Антон Проданов от Добрич да му достави звук суджук, а един път към това количество се добавил и 60 кг. пастърма и филе „ Елена”. Преди това Проданов зареждал сбирките на ГЕРБ с по 30-40 кг. деликатеси. Той твърдял, че деликатесите са за тогавашния министър председател Бойко Борисов - нещо, което самия Борисов гневно отхвърли.

Живко Мартинов получи тъкмо същата условна присъда и на първа инстанция от Специализирания съд през юли 2020 година Тогава беше потвърдена единствено една доставка на звук суджук през ноември 2011 година Мартинов споделил на Проданов, че месото е за „ високи хора” в ГЕРБ. Заявил му, че в случай че не я извърши, ще му съсипе бизнеса, тъй като предприемачът към този момент бил вкаран в листата на тези, които би трябвало да дават. Депутатът, с цел да е по-убедителен, обяснил, че няма нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да разбият бизнеса на Проданов. Допълнил също, че когато реши, може и да го вкара в ареста. По-късно някои събития демонстрираха, че май не си е измислял.

В Апелативния съд, където присъдата е обжалвана, магистратите взеха решение, че са минали 10 години от осъщественото закононарушение и потвърдиха условното наказване, като подчертаха, че е съобразено и с практиката на Европейския съд по правата на индивида. Върховният съд в този момент застава зад условната присъда и по този начин е поставена дефинитивно точка.

Да напомним, че откакто аферата стана обществено известна, Живко Мартинов беше заставен да напусне Народното събрание и да си събере куфарите назад за Добрич. Сега споделят, че се занимавал със земеделие и развъждане на етерични култури в родната си Добруджа.



Факсимиле от решението на ВКС
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР