Бившият депутат и председател на Комисията по външна политика от

...
Бившият депутат и председател на Комисията по външна политика от
Коментари Харесай

Да отида в проекта на Цветанов беше най-естественото решение

Бившият народен представител и ръководител на Комисията по външна политика от ГЕРБ Джема Грозданова описа за аргументите да напусне ръководещата партия. Тя е един от учредителите на "Републиканци за България ", чийто водач в някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Напуснах ГЕРБ заради доста аргументи, насъбрани във времето. Не съм напуснала партията, с цел да отида в плана на Цветан Цветанов, само че това беше най-естественото решение, което взех. Хората, които даже малко ме познават, знаят, че съм доста толерантен и уравновесен човек, а тези, които ме познават повече, знаят, че когато взема решение, то е необратимо и дефинитивно ", сподели Грозданова пред bTV.

Tя изясни, че когато е напуснала ГЕРБ, управлението на партията ѝ е благодарило, само че е получила и упреци.

"Административният секретар на партия ГЕРБ Цветомир Паунов, благодарейки ми, даде укор към мен и региона ми, че не впрягаме целия си интелектуален капацитет да работим против десните партии. Аз желая да си подпомагам, не да работя против десните ", уточни някогашният народен представител.

Друга причина била битката на Грозданова против разрушаването на монумент на културата край мястото, където живее. "Всяка година на 17 септември, в Деня на София слушах, че би трябвало да се пази духа на остаряла София. 4 години се молех на Столичната Община да приключи един противозаконен градеж ", посочи тя.

Бившият ръководител на Комисията по външна политика посочи, че след българското председателство на Съвета на Европейски Съюз тематиката за европейската и външната политика е изчезнала напълно от българския парламент. "Не мога да кажа за какво. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се извършва, тъй като на всеки 6 месеца като народни представители имаме правото да чуем какво прави изпълнителната власт в европейските препоръки. Има нужда от отчитане на резултати и говорене за цели, които България има в дадени ръководи ", счита Грозданова.

Тя разясни, че преди да си тръгне от ГЕРБ, е потърсила "по-елегантния " метод да напусне партията, като кандидатства за началник на представителството на Еврокомисията в София - "Затова приказвах с Борисов година по-рано. Той се съгласи и от този момент не сме имали диалог. "

Грозданова разясни, че се познава с Цветан Цветанов от 2005-2006 година Призна, че не е персонално близка с него, само че била ортодонт на децата му. По думите ѝ от самото начало е работила добре с него и в този момент още веднъж ще се опита да го направи.

"Цветанов постоянно е бил индивидът, който е понасял негативите в партията. Сега се случва същото. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ и е направил оптималното за структурите. Това не значи, че в този момент те ще се причислят към новия план. Няма кой да вземе някого, в случай че той не желае ", акцентира тя.

"Когато "лошият " Цветанов си потегли, дали нещата са по-добре в партията и в парламентарната група? Не са по-добре. Това беше метод на ръководство и фасон на работа, който, считам, че той е осъзнал в този момент, че би трябвало да бъде изменен. Нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията ", уточни Джема Грозданова.

Тя означи, че е видяла разликата сред силата и мотивацията, която е имало при председателството и по-късно.

"Защитавала съм престижа на България и в никакъв случай не съм работила нито за Цветанов, нито за Борисов. Никой през тези години не е вдигнал телефона или ми е писал есемес, с цел да ми каже какво да върша, което значи, че съм си вършела работата ", добави някогашният депутат от ГЕРБ.

Тя счита, че има "брошки на ревера на ГЕРБ ", които не могат да бъдат пропуснати. Като образец даде невъзможността на България да ратифицира съглашението за търговия с Канада, което, съгласно нея, приказва, че към момента сме в областта на протекционизма и не желаеме да търгуваме свободно. "Не се присъединихме и към пакта за миграцията на Организация на обединените нации, както и към Истанбулската спогодба ", установи Грозданова и съобщи, че ще продължава да отстоява позицията си.

Тя изрази мнение, че фрагментацията в идващия парламент ще е огромна и компромисите измежду политиците ще са налице. Но не чака бъдещите няколко Народното събрание да бъдат дълготрайни.

"Подкрепям митингите. Смятам, че българският парламент не е задоволително законен, с цел да взима решения сега. Да, би трябвало да има оставка ", сподели в умозаключение ексдепутатът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР