Бившият депутат Александър Дунчев, който е сред най-известните природозащитници и

...
Бившият депутат Александър Дунчев, който е сред най-известните природозащитници и
Коментари Харесай

Алекс Дунчев: Днес в НС започва отново войната за горските заменки! Да видим има ли смелчаци

Бившият народен представител Александър Дунчев, който е измежду най-известните природозащитници и борци против горската мафия, написа доскоро следния значим текст:

Днес в Народното събрание стартира още веднъж войната за горските заменки и ще е забавно да забележим кои депутати ще имат смелостта да се изправят против олигарсите Ковачки, Гергов, Батков, Коцев (бащата), Ганчев, Асенов, Златев, Трендафилов, Фаса и доста други, надигнали писък в Конституционния съд против законовата възбрана от 2011 година за застрояване на 30 000 дка сменени гори.

Ние водим тази война към този момент 15 години, откакто 2008 година доказахме схемата със заменките, 2009 година протестирахме до момента в който схемата бъде спряна със закон, 2014 година убедихме Европейска комисия да я разгласи за противозаконна държавна помощ, а 2019 година разобличихме по какъв начин корумпирани чиновници към Министерство на земеделието и храните са занижили размера на противозаконната държавна помощ, която олигарсите би трябвало да връщат на страната - от 1 милиарда лв. на скромните 80 млн. лв..

Скоро ще разкажем и по какъв начин съдът благодарение на корумпирани пазарни оценители " изпира " заменките и опрощава милионите на олигарсите - повода, която ги е окрилила да нападат в този момент Закона за горите в Конституционен съд. И да ги пита някой Висшия адвокатски съвет, които са внесли настояването им в съда, толкоз ли нямаше други ощетени от законите български жители, та са тръгнали да пазят тъкмо най-големите схемаджии?? И то без да упоменат и една дума в жалбата си до съда, че " заменките " са скица, са кражба, са неповторима природа и са предмет на европейска наказатална процедура и стотици правосъдни каузи.

Как да е. Каквото зависи от нас - направихме! От изпратихме и до депутатите и до Конституционния съд 25 страници мнение с цялостен исторически разбор на схемата, с борбите, които са водили против тях десетки жители, само че и депутати от Съюз на демократичните сили и ГЕРБ, както и с образци от най-скандалните заменки, смисъла на природата там и опитите за застрояването им - дюните на Камчийски пясъци, Шабла и Несебър, скалистите крайбрежия на Балчик, Калиакра и Иракли, вековните гори в Рила, Пирин и Родопите, градските лесопаркове към София, Варна, Благоевград и Сандански:

Но има по какъв начин и Вие да помогнете, с цел да защитим тези неповторими естествени места от алчните лапи на олигарсите! Целият спор в Конституционния съд е за това, кое конституционно право е с по-голям приоритет - правото на олигарсите да застрояват заграбените държавни гори, или нашето всеобщо право на предпазена природа и равнопоставен конкурентен бизнес. Нека съдът ни чуе!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР