Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е

...
Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е
Коментари Харесай

Задържаха бивш член на ВСС по искане на Австрия за пране на €170 000

Бившият член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Димов е бил арестуван в петък край Пловдив по искане на австрийските управляващи.

Той се търси с европейска заповед за арест от страната, заяви " 24 часа ", представен от " Сега.

Днес Окръжният съд в Пловдив почете настояването на Прокуратурата Димов да остане в ареста, до момента в който магистратите не се произнесат по настояването на Виена.

Австрийските управляващи подозират Димов в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро.

Според настояването им закононарушението е осъществено в интервала март-май 2022 година, изясни пред " Сега " Галина Андреева, която е представител и зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Пред съда отбраната на Димов е пледирала, че той е " определен " поради приемането ни в Шенген, написа още " 24 часа ".

" В края на януари в България имаше делегация от Австрия. Едно правосъдно дело може да бъде залог. Ние желаеме да влезем в Шенген ", разгласи юрист Красимир Елдъров, който пази Димов дружно с Емануил Йорданов.

Самият Димов сподели в съда, че е бил наблюдаван, с цел да бъде арестуван в региона на Пловдив.

Според юристите му клиентът им не е потърсен нито в дома му, нито в офиса му.

" Той има непрекъснат адрес, който е покрай постройката на Министерство на вътрешните работи, където би трябвало да се получи заповедта. Тя е издадена на 31 януари, а карцерът е на 3 февруари. Някой е бездействал няколко дни, а Димов е арестуван на автомагистралата като безприютен автоджамбазин ", съобщи юрист Йорданов.

Колкото до обвиняването за пране на пари, Димов твърди, че всички средства е получил изцяло законно.

Те му били изпратени от клиент в специфична сметка и с указания по какъв начин да ги употребява.

" Съдействах му да си открие българска сметка, както и да открие компания у нас. Помоли ме, до момента в който това стане, средствата да останат в моята адвокатска сметка ", изясни Димов пред арбитър Елена Захова.

Според него е допустимо в Австрия да не знаят какви са взаимоотношенията му с индивида, който му е изпратил средствата.

" Никъде тук не написа, че съм му юрист. Може би не са ревизирали ", съобщи той.

И добави, че единственият му досег с австрийската банкова система е изтегляне от банкомат и обмяна на валута в обмен бюро.

Според арбитър Елена Захова в тази ситуация не следва да се разисква съществуването на обосновано съмнение за виновността на някогашния магистрат.

" Става въпрос за взаимно доверие сред страните-членки на Европейския съюз ", сподели тя и добави, че европейската заповед за задържане съдържа задоволително данни за Димов, а по нищо не е показано, че той не може да обитава в ареста.

Кой е Иван Димов?

В момента Иван Димов е Председател на Международния трибунал при Сдружение " Алианс за правно взаимоотношение ".

Освен член на Висш съдебен съвет, той е бил боен арбитър, народен представител от ОДС и ръководител на Окръжния съд в Сливен.

Като член на Висш съдебен съвет Димов ще бъде запомнен със абсурда " Красьо ", който раздруса съвета Висш съдебен съвет през 2009 година

Тогава членът на Висш съдебен съвет Иван Колев разгласи по време на съвещание на съвета, че " черничък човек с ланци " от Плевен казвал на претенденти за шефове в системата, че може да им обезпечи избиране против 200 000 евро, защото имал лист с до 13 членове на Висш съдебен съвет, които можел да купи.

Последваха инспекции, които откриха голям брой контакти на посочения тогава за кадровик в правосъдната система Красимир Георгиев - Красьо с магистрати

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР