Бившият британски военен главнокомандващ генерал Ричард Барънс предупреди, че НАТО

...
Бившият британски военен главнокомандващ генерал Ричард Барънс предупреди, че НАТО
Коментари Харесай

Британски генерал предупреждава, че НАТО не е готово за война с Русия

Бившият английски боен главнокомандващ военачалник Ричард Барънс предизвести, че НАТО не е готово за война с Русия, цитира The Independent

От началото на съветската специфична интервенция страните от Северноатлантическия алианс поддържат Украйна с оръжие и финансова помощ, само че деликатно заобикалят всевъзможни дейности, които биха могли да ги въвлекат в спор с Русия, написа изданието.

Барънс, който беше началник на Съвместното командване на силите сред 2013 и 2016 година, беше запитан по време на чуване на парламентарната комисия по защита на Обединеното кралство във вторник в кой миг НАТО няма да има различен избор, с изключение на да влезе във въоръжен спор с Русия.

Барънс счита, че алиансът " ще бъде заставен да вземе решение " два пъти. Първо, в случай че съветските сили се насочат към по-голяма част от Украйна от тази, към която са ориентирани сега. И второ, в случай че Русия заплаши някоя от страните от НАТО. Според него във втората обстановка би било „ доста по-лесно” за блока да вземе решение, като се има поради, че съгласно член 5 от устава на Северноатлантическия алианс, в случай че една държава-членка стане жертва на въоръжен офанзива, всички други държави-членки ще считат това за въоръжено нахлуване против всички страни от НАТО, добавя вестникът.

„ И би било по-лесно да се направи, в случай че имахме най-малко някаква подготовка да действаме при тези условия с нужната скорост, а не го направихме “, сподели генералът, представен от The Independent.

Изданието добавя, че в това време Барънс назова обстоятелството, че „ НАТО не е подготвен “, „ основната причина “, заради която страните от алианса се стремят да избегнат война сред Русия и НАТО. „ И би трябвало да се срамим от това “, прибавя английският военачалник.

Според него на срещата на върха на водачите на НАТО през юни в Мадрид приоритет би трябвало да бъде „ възобновяване на салдото на силите с Русия “ във връзка с военните качества, тъй че Москва „ към този момент да не мисли, че може да дефинира изискванията на дебата с НАТО “.

Попитан от ръководителя на комисията по защитата Тобиас Елууд дали Обединеното кралство разполага с нужните отбранителни системи, с цел да се отбрани при положение на съветска офанзива, военачалник Барънс отговори: „ Абсолютно не “. Освен това, в случай че Обединеното кралство трябваше да пази друга страна от НАТО от Русия – Естония беше посочена за образец на срещата – английските въоръжени сили биха били унищожени от съветските Военновъздушни сили „ за към седмица “, добавя вестникът.

Въпреки че Обединеното кралство към този момент очерта проекти за модернизиране на армията си в цялостния обзор на сигурността предходната година, Барънс сподели, че това не е задоволително. Така генералът предизвести, че напрежението с Русия може да продължи през целия век, написа изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР